Özgür Ayaydın

Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu

Siyasi partiler 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimde 30 büyükşehir, 51 il ve  922 ilçe belediye adayını belirlemek için yoğunlaşırken, adaylığı hiç bir koşula bağlı olmayan muhtarlar sessizce adaylığını ilan edip, saha çalışması yapıyor.

Devlet ile vatandaş arasında ‘’köprü’' görevi yapan muhtarlar, son yıllarda özlük haklarında yapılan iyileştirmeler dolayısıyla cazip hale geldi.  Özellikle asgari ücret, Bağ Kur ve ücret ödemeden ömür boyu silah taşıma hakkı dolayısıyla 50 bin 412 muhtarlık için 300 bini aşkın adayın seçime katılması bekleniyor.

25 SEÇMENLİ KÖYDE 13 ADAY

Güneydoğu Muhtarlar Derneği Başkanı Hatip Şeran, Cega Medya’ya yaptığı açıklamada, geçmişte yerel seçime 1 ay kala muhtar adaylarının seçim çalışmasına başladığını, oysa bu yıl 6 ay kala çok sayıda adayın ev ev dolaşıp, seçim çalısması yürüttüğünü söyledi.

Muhtarlık seçimine yoğun talep olduğunu işaret eden Şeran, ‘’Daha önceki gün Trabzon’daki toplantıda 25 seçmenin bulunduğu bir köyde daha şimdiden 13 aday muhtarlık için çalışmaya başladığı anlatıldı.’’ dedi.

SİLAH TAŞIMA RUHSATI CEZBEDİYOR

‘'Bir dönem muhtarlık yapan ömür boyu vergi ödemeden silah taşıyabiliyor. Bu hak, muharlığa ilgiyi artırıyor.’’ diyen Şeran, edindikler izlenime göre muhtar aday sayısının 300 bine ulaşacağını kaydetti.

100 YILLIK KANUN DEĞİŞMELİ

Başkan Şeran, Muhtarlık Kanununun 1924 Anayasasındaki düzenlemeyle aynı şekilde kaldığını işaret ederek, bu kanunun acilen değişmesi gerektiğini vurguladı.

Önüne gelenin aday olmaması için seçim kuruluna önceden başvuru yapılması ve şartları uygun olmayanların alınmaması gerektiğini dile getiren Hatip Şeran, ‘’Son gün pusulasını alan muhtar adayı olabiliyor. Her türlü suç kaydı bulunan da aday olabiliyor. Köy Kanunu tabiyiz ancak büyükşehir yasasıyla köy kalmadı. Acilen kanuni düzenleme yapılmalı.’’ şeklinde konuştu.

GEÇEN SEÇİMDE 10 CİNAYET İŞLENDİ

Yerel seçimin en gergininin muhtarlık seçimi olduğunu anlatan Şeran, ‘’Hısımlar rakip olunca  en ufak tartışma silahlı kavgaya dönüşüyor. Geçen seçimde 10’a yakın cinayet işlendi.’’ dedi.

Editör: Özgür Ayaydın