Meral Özdemir

Çok fazla bilinmese de bu gün "Dünya Sarılma Günü". Her yıl 21 Ocak'ta dünyanın birçok ülkesinde sarılmaya adanmış anlamlı bir etkinlik olarak kutlanıyor.

Başta dünyayı kasıp kavuran Covid-19 Pandemisi ile sanal alemin soğuk ve mesafeli yüzü gibi etkiler, insanları birbirine dokunmaktan, sarılmaktan uzaklaştırdı.
Oysa uzmanlar, 20 saniyelik sarılmadan sonra vücudun oksitoksin hormununu salgılamaya başladığını,  bunun mutlu olmak için çok basit ama etkili bir hareket  olduğu belirtiyor.

  Uzmanlar, özellikle covid-19 Pandemisi nedeniyle bir süredir mahrum kaldığımız “sarılmanın” birey üzerindeki psikolojik etkisini şöyle anlatıyor:
 
"Dokunmak, kişinin, sevdiği birinden gelen fiziksel temasını hissetmek neden önemli? Bu sorunun cevabı sinir sistemimizde yer alıyor. Sevdiğimiz bir bireyden gelen fiziksel temas sonrası vücudumuz oksitosin adı verilen bir hormon salgılıyor. Biyolojik işlevinden ötürü bağlanma, sarılma, aşk hormonu olarak da adlandırılıyor oksitosin çünkü sarılma, dokunma sonrası karşımızdaki bireye olan bağlılığımız, duygularımız bu hormon sayesinde kuvvetleniyor. Bu yüzden sevdiğimiz bir insan bize sarıldığında psikolojik olarak bir rahatlama, gevşeme hissediyoruz. Stres seviyemiz düşüyor, kan basıncımız dengeleniyor. 

Oksitosin hormonu stres seviyesini düşürerek bağışıklığımızın da kuvvetlenmesini sağlıyor. Yani sevdiğimiz insanlara bol bol sarılarak onları ve kendimizi hastalıklara karşı korumuş oluyoruz."

ÜZÜNTÜ DE  HAFİFLİYOR

Oksitosin üzerinde yapılan birçok çalışmada, sadece fiziksel temasla bile fiziki acılara karşı toleransın yükseldiğine dikkat çeken uzmanlar, "Virginia ve Wisconsin Üniversitelerinde yapılan bir çalışmada, deneye katılanlara elektrik şoku verilerek stres hormonu ölçülüyor. Katılanların bir kısmının kolu sevdiği insan tarafından tutuluyor. Çalışmanın sonunda fiziksel teması hisseden katılımcıların elektrik şokunun verdiği acıyı daha düşük hissettikleri, stres hormonunun da diğer katılımcılara göre daha düşük ölçüldüğü raporlanıyor.

cenaze gibi derin üzüntüler hissettiğimiz günlerde, sevdiğimiz insanların yanımızda olması, bize sarılarak teselli etmeleri acımızı hafifletiyor. Üzüntümüz büyük olsa da fiziksel temasla acılarımızın üstesinden daha kolay gelebiliyoruz. Bu yüzden cenaze veya ayrılık sonrası yaşanan yas sürecinde, sosyal çevremizden aldığımız fiziksel ve psikolojik destek, yas günlerini daha kolay atlatmamızı sağlar."

“Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız” “Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız”

HAYATINIZI GÜZELLEŞTİREN NE VARSA SARILIN 

Dünya Sarılma Günü, her yıl 21 Ocak'ta dünyanın birçok ülkesinde kutlanan ve sarılmaya adanmış anlamlı bir etkinlik olarak kayıtlara geçti. Bu gün, insanları birbirlerine daha fazla yaklaşmaya teşvik etmek ve sevgi dolu bir atmosfer oluşturmak amacıyla düzenlenir. Sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlarla da desteklenen bu gün, insanları sarılmanın önemine dikkat çekmeye yönelik bir fırsat sunar.

Ezcümle, sevdiklerinize, hayvanlara, ağaçlara, hayatınızı güzelleştiren ne varsa sarılmayı unutmayın çünkü bedava...

Editör: Meral Özdemir