Meral Özdemir

Dünyaca ünlü Şair Nazım Hikmet'in dedesinin Osmanlı döneminde Diyarbakır Valiliği yaptığını biliyormusunuz?

Şiirleri elliden fazla dile çevrilen, eserleri birçok ödül alan Nazım Hikmet, Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimleri arasında yer alıyor. Uluslararası bir üne sahip ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilen Nazım Hikmet, 1951 yılında Türk vatandaşlığından çıkarılmış ve bu karar ölümünden 46 yıl sonra, 5 Ocak 2009 tarihinde iptal edildi.

DEDESİ DİYARBAKIR'DA GÖREV YAPTI

Doğum adı Mehmet Nazım olan şair kendi soyadı yerine babasının adını alarak hep Nâzım Hikmet ismini kullandı. 1963 yılında Moskova'da kalp krizi sonucu ölen ve mezarı Moskova'da olan Nazım Hikmet ile ilgili vikipedia Özgür Ansiklopedi'de şu bilgilere yer veriliyor:

''Nazım Hikmet'in Matbuat Umum Müdürlüğü ve Hamburg Şehbenderliği yapan babası Hikmet Beydir. Hikmet bey de Diyarbakır, Halep, Konya ve Sivas gibi illerde valilikler yapmış olan Mehmet Nâzım Paşa'nın (Ö.1926) oğludur. Mevlevi tarikatından olan ve özgürlükçü fikirlere sahip Nâzım Paşa, Selanik'in son valisidir.

“Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız” “Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız”

Nâzım Paşa'nın Diyarbakır'a atanmasıyla birlikte, Hikmet Bey ve ailesi de Diyarbakır'a taşındı. Ancak burada kısa süre kalan Hikmet Bey, ailesiyle birlikte İstanbul'a taşındı.''


 

Editör: Meral Özdemir