Eskişehir'in Mihalıççık ilçesindeki Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne ait Çatacık Kızıl Geyik Üretme ve Gen İstasyonunda yetiştirilen geyikler, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce, "Nesli Tehlike Altında Olan Türlerin Tekrar Eski Yaşam Alanlarına Geri Kazandırılması Projesi" kapsamında Burdur'daki Salda Gölü'nün çevresindeki ormana bırakıldı. 

DKMP 6. Bölge Müdürü Mahmut Temel, yaban hayatını korumanın yanında nesli azalan türlerin üretilmesi ve doğaya yerleştirilmesi çalışmaları da yaptıklarını söyledi. Salda Gölü'nün çevresindeki ormanlık alanlarda daha önceden kızıl geyiklerin yaşadığını belirten Temel, süreç içinde geyiklerin neslinin bu bölgede tükendiğini kaydetti. Temel, bu bölgeyi tekrardan kızıl geyiklerin yaşam alanı yapmak için Bursa'dan iki kez kızıl geyik naklettiklerini ifade ederek, "Daha önce 6 kızıl geyik getirip doğaya bırakmıştık. Bugün de Eskişehir'deki üretme istasyonumuzdan 6 dişi kızıl geyiği daha getirip doğaya saldık. Şu anda bu bölgeye 3'ü erkek, 9'u dişi olmak üzere 12 kızıl geyiği yerleştirmiş olduk. İnşallah önümüzdeki süreçte bir grup daha bırakacağız." dede.

Salda Gölü çevresine yaklaşık 20 kızıl geyik yerleştireceklerini anlatan Temel, şöyle devam etti:

"Birkaç yıl sonra hem kızıl geyikler, hem de bunların yavruları doğaya adaptasyonunu sağlanacak ve bu bölge inşallah kızıl geyiklerin koşuşturduğu, eskisi gibi kızıl geyiklerin yaşadığı bir bölge olacak. Doğa Koruma ve Milli Parklar, olarak Türkiye'nin muhtelif yerlerinde kızıl geyik, ala geyik, yaban keçilerini doğaya yerleştirme çalışmaları yapıyoruz. Bu yerleştirmedeki amacımız, maalesef kaçak avcılık veya çeşitli nedenlerle nesli tükenen hayvanların tekrar ait oldukları bölgede çoğalmasını, yayılmasını ve insanların tekrardan o hayvanları bölgelerinde görebilmesini sağlamak, yaban hayatını zenginleştirmek."

Meteoroloji 15 İl için uyarıda bulundu Meteoroloji 15 İl için uyarıda bulundu

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kızıl Geyik'lerin gece doğaya bırakılma görüntülerini sosyal medya hesabından paylaştı. O anlar, büyük ilgi gördü.


Kızıl geyik (Cervus elaphus)

Dünya üstündeki en büyük geyik türlerinden biridir. Kızıl geyik Avrupa'nın çoğu kısmında, Kafkas Dağları bölgesinde ve Hazar Denizi'nin batısında Anadolu'da yaşar. Ayrıca Afrika'da da bulunan tek geyik türüdür ve kuzeybatı Afrika'da Cezayir ile Tunus arasında Atlas Dağları'nda bulunur. Kızıl geyik aynı zamanda Yeni Zelanda ve Arjantin gibi diğer bölgelere de sokulmuştur. Türkiye'de ise aşırı avlanma sonucu sayıları düşmüş olup, bugünlerde kalan popülasyon korunmaya çalışılmaktadır. Dünyanın birçok bölgesinde kızıl geyikten elde edilen et besin olarak tüketilmektedir.

Editör: HABER MERKEZİ