Obezite ile ilgili yapılan çalışmalarla geliştirilen ''titreşimli hap'' olumlu sonuçlar verdi.

Science Advances dergisinde 22 Aralık'ta yayınlanan bir araştırmaya göre, obezite ile ilgili domuzlar üzerinde yapılan deneylerden olumlu sonuç alındı. Araştırmada göre, geliştirilen titreşimli hapı yemeklerden önce yutan domuzlar, yutmayanlara göre yaklaşık yüzde 40 daha az yedi.

DOYMA HİSSİNİ TETİKLİYOR

Jelatinimsi bir zarla çevrelenen titreşimli hapın mide asiti ile çözündüğü kaydedilen araştırmada, hapın doyma hissini harekete geçirdiği bildirildi.

Araştırmada, ''Büyük bir akşam yemeğini midenize indirdiğinizde, mideniz her lokmaya sığacak şekilde esneyecek ve beyne "doyduğunuzu" bildiren reseptörleri aktive edecektir'' denildi.

''Titreşimli hap''ın bu doyma hissini daha erken tetiklediği ve bunun da obezite tedavisine yardımcı olacağı ifade edildi..

Harvard Üniversitesi'nde biyomühendislik yardımcı doçenti Shriya Srinivasan yaptığı açıklamada, kilo vermek veya iştahını kontrol etmek isteyen herkesin yemekten 20 dakika önce alabileceğini ve yan etkilerin en aza indirildiğini kaydetti.

Jelatinimsi bir zarla kaplı olan hap ağızdan alınıyor. Mideye inen hap, dış tabakası eridiğinde yaklaşık 30 dakika boyunca çalışan titreşimli bir motoru harekete geçiren yaylı bir pimi serbest bırakır. 

Şimşeklerin dansı tarihi aydınlattı Şimşeklerin dansı tarihi aydınlattı

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

''Titreşimli hap''ın insanlara aktarılmasına henüz karar verilmediği kaydedilerek, cihazın, Gıda ve İlaç İdaresi tarafından izin verilen en büyük kapsül boyutu olduğu, ancak, tüketici pazarına ulaşması durumunda ''yasaklanacak kadar büyük'' olabileceği savunuluyor.
 

Editör: Nazmi Kahraman