“Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız” “Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız”

Nazmi Kahraman / Özel Haber

Yaklaşık bir asır önce ilkokul öğrencilerinin şimdiki gibi mavi değil de neden siyah önlük giydiklerini biliyor musunuz?

İlkokul öğrencilerinin siyah önlük giymelerine 1930 yılında başlandı. İsmet İnönü'nün Başbakan olduğu 1930'lardaki tek parti döneminde zengin ve fakir öğrenciler arasındaki farkın ortaya çıkmaması için siyah önlük giyilmesi kararı alındı. Dünyada yaşanan ekonomik krizin de etkisiyle öğrencilerin kıyafetleri en basit ve ucuz kumaş olan krizet'ten (Sümerbank mamulü kırçıl bir kumaştan önlük) siyah önlük, beyaz yaka ve siyah ayakkabı oldu.

59 YIL SÜRESİNCE GİYİLDİ

önlük

Siyah önlük giye zorunluluğu tam 59 yıl sürdü. 1989-1990 eğitim-öğretim yılında yayımlanan bir genelgeyle siyah önlük giyme zorunluluğu kaldırıldı. 

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Avni Akyol yayımladığı genelgede, okullarda deniz mavisi, lacivert, siyah ve gri renklerde önlük rengi seçilmesi için çalışmalar yapıldı ve mavi renge karar verildi. Bu dönemden itibaren, siyah önlüklerin yerini mavi önlükler aldı.

MAVİ ÖNLÜK DE 23 YIL SONRA KALKTI

mavi önlük1

Bu karar da 23 yıl aradan sonra zorunluluk olmaktan çıkarıldı. Okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmenliğin yürürlüğe konulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nın 27 Kasım 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanması ile okullarda kıyafet serbestliğine gidildi. Bu kararla, mavi önlük giyme zorunluluğu da 23 yıl aradan sonra kalkmış oldu.
 

Editör: EYYUP KAÇAR