Batman'da öğretmenin darbedilmesine ilişkin 2 kişi gözaltına alındı Batman'da öğretmenin darbedilmesine ilişkin 2 kişi gözaltına alındı

 Türkiye yerel seçimlerine saatler kaldı. Seçmen kaydı sorgulama ekranı üzerinden veya seçmen bilgi kağıtlarıyla beraber oy kullanacakları sandıkları öğrenen vatandaşlar, oy kullanma saatlerine göre oy verebilecek. 60 milyondan fazla kayıtlı seçmen bulunurken oy kullanmayacaklar ise para cezası olup olmadığını merak ediyor. 28 Mayıs’ta düzenlenen son seçimlerde seçime katılım oranı 86.98 olmuştu. Yerel seçimlerde nüfusa kayıtlı oldukları ilde bulunmayanlar ise “ Oy kullanmama cezası ne kadar” sorusuna cevap arıyor. Peki Seçimlerde oy kullanmak zorunlu mu? Oy kullanmamanın cezası var mı? Para cezası veriliyor mu?
İşte, kanunda yer alan bilgi…

OY KULLANMAMA CEZASI NEDİR?

28 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde seçime katılım oranı %86.98 olmuştu. Toplam seçmen sayısı 64 milyon 190 bin 651 olurken kullanılan oy sayısı ise 55 milyon 833 bin 175 oldu. 

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluk.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından 31 Mart tarihinde oy kullanmayanlara yönelik para cezası verileceğine ilişkin resmi bir açıklama bulunmuyor.

Konuyla ilgili açıklama geldiğinde detaylar eklenecektir.

Editör: Ayşegül Yaşar