Dünyanın en önemli opera sahnelerinde yer alan Mardinli soprano Pervin Chakar, Urfa, Van, Diyarbakır Mardin, İzmir ve Ankara'daki konserlerinde dinleyiciyle buluştu.

Avukatı talep etti! Dilan Polat tahliye mi olacak? Avukatı talep etti! Dilan Polat tahliye mi olacak?

Türkiye turnesinin son durağı olan İstanbul’da muhteşem bir konser verdi. Sosyal medyada büyük ilgi gören sanatçı, hayat hikayesi ve başarılarıyla da merak konusu oldu.

Peki Pervin Chakar (Pervin Çakar) kimdir, nereli, hangi ödülleri aldı? İşte, Pervin Chakar’ın opera serüveni ve aldığı ödüller:

PERVİN CHAKAR (PERVİN ÇAKAR) NERELİ ?

Pervin Chakar (Pervin Çakar), 19 Haziran 1981’de Mardin’de dünyaya geldi. Öğretmen olan babasının tayinleri nedeniyle Karadeniz Ereğlisi, Fatsa ve Bismil’de çocukluğunu geçirdi. Halk müziğine ilgi duyan Chakar, 1995’te Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ne girdi. Burada şan eğitimi almaya başladı ve 1999’da birincilikle mezun oldu. Aynı yıl Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’ne kaydoldu ve 2003’te Şan Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldu.

PERVİN CHAKAR (PERVİN ÇAKAR) OPERA SERÜVENİ VE ALDIĞI ÖDÜLLER

Chakar, opera çalışmalarına Oylun Davran Erdayı ile başladı ve 2004-2005 yılları arasında İtalya’da Accademia d’Arte Lirica Müzik Akademisi’nde devam etti. Burada Carmen Gonzales, William Mattetuzzi, Antonio Juvarra, H.Lawson gibi ünlü isimlerden ders aldı. 2006-2008 yılları arasında ise Accademia Internazionale Musicale di Perugia’da Sergio Bertocchi ile eğitimini sürdürdü.

Luciana Serra, Lella Cuberli, Tiziana Fabbricini, Mietta Sighele ve Veriano Luchetti’nin masterclass programlarına katıldı. 2008’de Perugia F. Morlacchi Devlet Konservatuvarı’ndan pekiyi derece ile diploma ve yüksek lisansını aldı.

ÖNEMLİ OPERA ROLLERİNDE SAHNE ALDI

Chakar, 2008-2009 arasında İtalya’da düzenlenen 60. AsLiCo (Avrupa Genç Opera Şarkıcıları Yarışması) finalisti oldu. Bu yarışma sonucunda Hansel ve Gretel Operası’nda Gretel rolünü İtalya’nın birçok tiyatrosunda başarıyla canlandırdı. 2009 yılında Venedik’teki Teatro La Fenice sahnesinde Maria Stuarda’da Anna Kennedy rolünü, Musica Riva Festivali’nde Rigoletto’da Gilda rolünü ve Wexford Festivali’nde La Cambiale di Matrimonio’da Fanny rolünü üstlendi. 26. Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nde Yiğit Aydın’ın Saygun Emre Operası’ndan Prelüd adlı eserinin ilk seslendirilişi sırasında Nilüfer rolünü seslendirdi.

2010 yılında Teatro alla Scala’da, Alban Berg’in Lulu eserinde Eine FÜnfzehnjahrige rolü ile yer alan Chakar, daha sonra aynı opera Daniele Gatti yönetiminde Theater an der Wien sahnesinde gösterime sunuldu. Teatro Giuseppe Verdi Trieste’ye, Riccione’de Giorgio Leardini yönetimindeki Orchestra Sinfonica dell’Emiglia Romagna Toscanini’ye, Scarlatti’nin Messa di Santa Cecilia eserinde soprano solo için 36. Martina Franca Festivali’ne davet edildi.

BİRÇOK ÖDÜLÜN SAHİBİ OLDU

Chakar, 2010 yılında düzenlenen 6. Leyla Gencer Şan Yarışması’nda üçüncülüğü Alman mezzo-soprano Anna Lapkovskaja ile paylaştı. Bu yarışma sayesinde 2012 yılında 40. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde bir konser verme şansı elde etti. Aynı yıl Arnavutluk’un Tiran şehrinde düzenlenen 11. Marie Kraja Opera Festivali Yarışması ve İtalya’nın Milano kentindeki 4. Uluslararası Magda Olivero Opera Yarışmalarından ikincilik ödüllerini de aldı.

Pervin Chakar, 2011 yılında İtalya’nın Sulmona kentinde düzenlenen 28. Uluslararası Maria Caniglia Opera Yarışması’nda birincilik ödülü ve New York Lotte Lehmann Vakfı tarafından “En İyi Kadın Sesi Özel Ödülü”’ne verilen özel ödülü kazandı. 2012’de Paris Accademie Disque du Lyrique tarafından Altın Orfeo Leyla Gencer Büyük Ödülü’ne (Orfee D’or) ve Semiha Berksoy Opera Vakfı tarafından en iyi kadın sesi ödülüne değer görüldü.

Türkiye’nin ardından İtalya’da opera eğitimi alan sanatçı, yaşamını Almanya’da sürdürmekte, pek çok önemli opera sahnesinde yer almaktadır. Son olarak İstanbul’da verdiği konserle büyük beğeni toplayan Chakar, Türk operacıların gururu olmaya devam etmektedir.

Editör: Ayşegül Yaşar