Psikopatların bilişsel empati ile insanları manipüle edebilecekleri belirlendi  Livesience.com'da yer alan haberde, psikopatlarla ilgili bir araştırmaya yer verildi. 

Psikopatik özelliklere sahip kişilerin duygusal empati konusunda zorlandıkları, ancak bilişsel empati konusunda ustalaşabildikleri ve bu yeteneği de manipülasyon amacıyla kullanabildikleri kaydedildi.

Psikopatisi olan kişilerin genellikle benmerkezci, manipülatif ve şiddet yanlısı olabildikleri ifade edilirken, bu özelliklere sahip bireylerin empati kurmayı öğrenip öğrenemeyeceği konusunun aydınlatılmasına dönük çalışma yapıldığı bildirildi.

DUYGUSAL EMPATİ EKSİKLİĞİ

''Bağırsaklar alkol üreterek insanları sarhoş edebilir'' ''Bağırsaklar alkol üreterek insanları sarhoş edebilir''

İsveç Karolinska Enstitüsü'nden sinir bilimci Katarina Howner, WordsSideKick.com'a yaptığı açıklamada, psikopatinin kendi başına bir tanı olmadığını belirterek, ''bu, antisosyal ve suça yönelik davranışlarla gerçekten yakın bağlantıları olan bir kişilik bozukluğu'' dedi.

Psikiyatri uzmanlarının diğer kişilik bozuklukları gibi, bireyin yaşamının her yönünü araştırdığını, duyarsızlık ve hızla tetiklenen saldırganlık gibi psikopatik özelliklerin kalıplarını aradığını kaydeden Howner, psikopatik özelliklere sahip kişilerin şiddet içeren suçlar işleme veya cezaevinden çıktıktan sonra yeniden suç işleme riskinin özellikle yüksek olduğunu anlattı.

Howner, şöyle dedi:

''Psikopatik özelliklere sahip insanlar gerçekten kendilerine ve kendi ihtiyaçlarına odaklanmış durumdalar. Empati eksikliği var ve utanç ya da suçluluk duygusu yaşamıyorlar. Büyüklenmecilik ve dürtüsellik var. Bu da sonuçsuz her şeyi yapabileceklerini düşündükleri anlamına geliyor.

Duygusal veya duygusal empati, başkalarının gösterdiği duyguları hissettiğiniz yerdir. Diğer kişiyle bir tür duygusal rezonansınız vardır ve bu, psikopatların uğraştığı bir şeydir. Fakat bilişsel empati daha çok zihinselleştirmeye benzer. Yani başka bir kişinin nasıl düşündüğünü veya hissettiğini düşünebilirsiniz. Psikopatlar bu konuda genellikle iyidirler ve bunu insanları manipüle etmek için kullanırlar.''

Editör: EYYUP KAÇAR