Bir süre önce Diyarbakır'ın Bağlar Belediyesi'nde yaşanan rüşvet skandalıyla ilgili tüm detaylar ortaya çıktı

Sözcü'de yer alan habere göre, Diyarbakır Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı S.A ve Fen İşleri Müdürü F.K'nın tutuklanmasına, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’na yurt dışı yasağı getirilen rüşvet olayıyla ilgili yaşananlar ortaya çıktı.

Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi sınırlarında konut inşaatı işleriyle uğraşan yüklenici firma sahibi müteahhit iş insanı N.B. 6 ay önce ruhsat ve kazı izni alabilmek için belediyeye başvuruda bulundu. Geçtiğimiz mayıs ayında başvuran müteahhitte 6 ay geçmesine rağmen ruhsat ve kazı izni verilmedi.

Müteahhit N.B. gerek projesinde, gerekse başvuru yaptığı dosyasında tüm evrakların eksiksiz imar mevzuatına ve yönetmeliğe uygun olmasına rağmen neden onay verilmediğini öğrenmek için belediye imar müdürlüğüne gitti. N.B. her defasında ya belediye başkan yardımcısına, ya da belediye başkanına yönlendirildi.

RÜŞVET PAZARLIĞI

Başkan yardımcısı S.A. aracılığıyla doğrudan belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu ile görüştüğünü ileri süren N.B. kendisinden yapılacak işlemlere karşılık 7 milyon lira talep ettiğini, ancak daha sonra ''Sen yabancı değilsin, biz bunu 5,5 milyona kapatalım. 5,5 verirsen hallederiz'' dediğini öne sürdü.

SUÇÜSÜTÜ YAKALANDI

Rüşvet vermeden ruhsatın imzalanmayacağına kanaat getiren müteahhit N.B. polise başvurdu.

Bunun üzerine harekete geçen Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesine bağlı ekipler, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan gerekli yasal izinleri aldıktan sonra harekete geçti. İlk olarak bir kamu bankasından suçüstü yapılması için 1 milyon lira para talep edildi.

Banka, seri numaraları alınan desteler halindeki banknotları polise teslim etti. Ardından da emniyet müdürlüğüne giden müteahhit N.B.'ye seri numaraları alınan paralar teslim edildi. N.B.'ye ayrıca ortam dinlemesini sağlayacak GPS konumlayıcı dinleme cihazı da bağlandı.

Diyarbakır’da bulvar ve caddelerde yol çizgileri yenileniyor Diyarbakır’da bulvar ve caddelerde yol çizgileri yenileniyor

Para ve dinleme cihazıyla birlikte imar müdürü F.K'nın yanına giden müteahhit yeniden pazarlığa oturdu.

F.K., müteahhit ile yüz yüze yaptığı görüşmede son olarak ruhsatı 4 milyon lira karşılığında verebileceklerini bildirdi.

Ödemeyi de üç parça halinde isteyen Kılıç ilk etapta 1 milyon lira, işlemlerin başlamasından sonra da 1 milyon lira ve tamamlandıktan sonra da geri kalan 2 milyon lirayı ödemesini istedi.

Bu görüşmelerin tamamı kayıt altına alındıktan sonra müteahhit polislerin kendisine teslim ettiği para dolu çantayı Kılıç'a teslim edince suçüstü yakalandı.

İKİ TUTUKLAMA VE ADLİ KONTROL

Suçüstü yapılan F.K.'nın ifadesi üzerine imar Müdürlüğünden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı S.A. da gözaltına alındı.

Soruşturmanın genişletilmesi üzerine Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu da soruşturmayı yürüten Başsavcılıkça ifadeye çağrıldı.

Sorguları tamamlanan F.K. ile SS.A. tutuklanırken, başkan Hüseyin Beyoğlu, evine en yakın polis merkezine giderek imza vermek koşuluyla adli kontrol şartı ve yurtdışına çıkış yasağı getirilerek serbest bırakıldı.


 

Editör: EYYUP KAÇAR