Sevgililer Günü, dünya genelinde pek çok ülkede kutlanan ve çeşitli şekillerde kutlama etkinlikleri düzenlenen özel bir gündür. Sevgililer Günü kutlaması için pek fazla görüş bulunmaktadır. Ortaçağ inancında kuşların 14 Şubat’ta eşlerini seçmesi, Sevgililer Günü’nün bugün kutlanmasında dayanak oluşturmuştur. Sevgililer Günü özelinde ilk tebrik kartları ise 16. YY’da ortaya çıkmıştır. 1800’lü yıllarda ise şirketler bu kartları seri üretim haline getirmişlerdir. İşte, Sevgililer Günü hakkında merak edilen bazı bilgiler…

2024’TE SEVGİLİLER GÜNÜ NE ZAMAN?

Sevgililer Günü, her yıl 14 Şubat tarihinde kutlanmaktadır. 2024 yılında ise 14 Şubat, Çarşamba gününe denk gelmektedir. Bu özel günde, milyonlarca kişi sevdiği kişiyi mutlu edebilmek adına hediyeler alacak ve çeşitli organizasyonlar yapacak. Sevgililer Günü için şimdiden plan yapmak isteyenler, internet üzerinden araştırma yapıyor.

SEVGİLİLER GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Sevgililer Günü’nün kökeni, Roma Katolik Kilisesi’nin inanışına dayanmaktadır. Bu gün, Valentine ismindeki bir din adamı için ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda “Aziz Valentin Günü” (İngilizce: St. Valentine’s Day) olarak da adlandırılmaktadır.

Rivayete göre, Milattan Sonra III. yüzyılda, İmparator 2. Claudius Roma’yı kendi katı kuralları ile zalimce yöneten bir hükümdardı. Onun için en büyük problem, ordusunda savaşacak asker bulamamaktı. Ona göre, bu durumun tek sebebi, Romalı erkeklerin aşklarını ve ailelerini bırakmak istememeleriydi. İşte bu yüzden Claudias, Roma’daki tüm nişan ve evlilikleri yasakladı.

Aziz Valentina ise, Cladudius’un hükümdarlığı zamanında Roma’da yaşayan bir papazdı. Aziz Valentina, kendisi gibi papaz olan Aziz Marius ile birlikte, Claudias’un yasağına rağmen gizlice çiftleri evlendirmeye devam etti. Ancak imparator, bu durumu bir süre sonra öğrendi. Aziz Valentine, insanları evlendirmeye devam ettiği için tutuklandı ve yaptıklarının cezası olarak sopa ile dövülerek öldürüldü. Valentina, Milattan sonra 270 yılının 14 Şubat’ında da Hıristiyan şehitliğine gömüldü. O gün itibariyle, Sevgililer Günü’nün kutlandığı ifade edilmektedir.

SEVGİLİLER GÜNÜ NASIL KUTLANIR?

Sevgililer Günü, normal bir hediye alıp vermekten daha çok, partnerler arasında romantik bir paylaşım ve sevginin geleceğine ilişkin bir yatırım olarak da kabul edilmektedir. Sevgililer Günü’nde, genellikle çiçek, çikolata, takı, peluş oyuncak, kitap, parfüm gibi hediyeler verilmektedir. Ayrıca, sevgililer, birlikte yemek yiyebilecekleri, sinemaya gidebilecekleri, konserlere katılabilecekleri, seyahat edebilecekleri veya evde vakit geçirebilecekleri aktiviteler planlamaktadır. Sevgililer Günü’nde, sevgililere özel indirimler, kampanyalar, fırsatlar sunan pek çok firma da bulunmaktadır.

Sinan Ateş cinayetine ilişkin iddianame kabul edildi Sinan Ateş cinayetine ilişkin iddianame kabul edildi

AZİZ VALENTİNE KİMDİR?

Sevgililer günü sembolü olan ve Katolik kilisesi tarafından tanınan Aziz Valentin’in M.S. 270 tarihinde öldüğü biliniyor.

Aziz Valentin’in kimliğine dair resmi kaynaklardaki açıklama yapan Papa Gelasius ise Aziz Valentin'in hayatını tanrıya adamış bir şehit olarak öldüğünü söylüyor.

1400'lü yıllarda Aziz Valentin'in Roma'da Hristiyan bir çiftin evlenmesine yardımcı olduğu için imparator tarafından kafası kesilerek öldürüldü.

Editör: Ayşegül Yaşar