Stres atmak, oyalanmak amacıyla zaman zaman kullandığımız tespihler tarihte ilk kez o dine mensup insanlar tarafından ibadet amacıyla kullanılmaya başlandı.

Tespihlerin ortaya çıkışı insanlık tarihi kadar eskidir. İlk insanların, avladıkları hayvanların kemiklerini bir ipe dizerek ilk tespihleri yaptıkları kabul edilir.

O dönemde yapılan ve henüz tespih adını almamış bu süs eşyalarının bereket ve uğur getirdiğine dair bir inanç yaygındı. İlk insanlar tarafından, avda şans getirmesi, savaşta düşmandan, barışta hastalıktan korunmak için muska, tılsım ya da nazarlık niyetiyle kullanılırdı.

HİNDU VE BUDİSTLER İLK KEZ DİNİ AMAÇLA KULLANMAYA BAŞLADI

TESPİH MANŞET

Günümüzden yaklaşık 4 bin 500 yıl önce tespihin ibadet amacıyla ilk kez kullanılmasına Hindistan'da Hindu inanışında ve Budistlerde rastlanıyor. Tespih, Hindistan’dan doğuya, oradan Orta Doğu’ya ve Avrupa’ya yayılmış, bugün ise tüm dünyada bilinen bir aksesuar.

İSLAM TOPLUMUNDA KULLANILMASI

TESPİH

Tesbihin İslam dünyasına hangi tarihlerde girdiği kesin olarak bilinmiyor. Ancak, bazı kaynaklar, 1. halife döneminde girdiği ve ibadet amacıyla kullanılmaya başlandığı yer alıyor.

Tarihte ilk tespih ismine de M.S. 800 yıllarında rastlanıyor. Tespih, Türklerde ise 17. yüzyılda Osmanlıda bir sanat dalı olarak yer almaya başlar.

Dini hükümleri yerine getirme amacıyla Türk kültürüne giren tesbihlerin, günümüzde kullanımı oldukça çeşitlidir. Aksesuar, rahatlatıcı bir arkadaş ya da koleksiyonu yapılacak bir tutku olmuştur. Geçmişten günümüze bir çok anlam yüklenmiş olsa da insanlığın tarih sahnesine çıktığı andan günümüze kadar varlığını sürdürmektedir.

DİNLERE GÖRE TESPİH TANESİ SAYILARI

tesdpihlerrr

Müslümanların kullandığı tespih 11, 33 ve 99 taneden, Hıristiyanların kullandığı 33 ve 59 taneden Budistlerin ise  108 taneden oluşuyor. 

Suriyeli Alevîler ise kırk erenlerden esinlenerek 40'lı tesbih kullanırlar. Alevî tesbihlerinde renklerden kırmızı Hz. Ali’yi, beyaz Fâtıma’yı, sarı Hasan’ı ve yeşil Hüseyin’i temsil etmektedir.

SAĞLIĞA FAYDASI

TESPİH2

Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti

Dini amaçla kullanımının yanı sıra tespihin sağlık açısından da faydaları olduğu belirtilmektedir. Erkek aksesuarlarının vazgeçilmez bir parçası olan tespih, genellikle erkekler tarafından stres atmak, rahatlamak ve güç göstergesi olarak kullanılmaktadır.

Tespihle ilgili şu faydaların olduğuna inanılmaktadır: 

''Stresi azaltır, vücudun rahatlamasını sağlar, kan dolaşımını düzenler, olumsuz düşüncelerden arındırır, sinir hücrelerinin onarımına katkı sağlar, cesaret verir, zihni açar, zekayı geliştirir.''

MALZEMENİN SAĞLIĞA FAYDASI

TESPİH4

Tespih çekmenin sağladığı faydaların yanı sıra yapımında kullanılan tespih malzemelerinin de özelliğine bağlı olarak vücut sağlığına çeşitli faydaları olduğu belirtiliyor. Doğal damla kehribar tespihler, antibiyotik özelliği sayesinde birçok hastalığa iyi gelirken, kuka tesbihlerin özellikle kış hastalıklarını iyileştirici derecede mikrop kovucu özelliği mevcuttur. Kuka tesbihler ayrıca eldeki bakterileri de bu özelliği sayesinde yok eder. 

Doğaltaşlardan elde edilen tesbihlerin de ruhsal ve fiziksel çeşitli hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.''

Editör: EYYUP KAÇAR