Ekmek fiyatları, Türkiye genelinde farklılık gösteriyor. Bunun nedeni, ekmek üretiminde kullanılan un, maya, su, elektrik, işçilik, nakliye gibi maliyet unsurlarının il bazında değişkenlik göstermesi. Ayrıca, ekmek gramajı da fiyatı etkileyen bir faktör. Bazı illerde 200 gram, bazılarında ise 210 gram olarak satılan ekmek, gram başına fiyatı da değiştiriyor.

Şırnak'ta araziye ot toplamaya çıkan kişi kayboldu Şırnak'ta araziye ot toplamaya çıkan kişi kayboldu

HANGİ İLLERDE EKMEK ZAMLANDI?

2024 yılı başlarken, birçok ürünle birlikte farklı illerde de ekmek fiyatları zamlandı. Ankara, Bursa, Kocaeli ve Balıkesir, ekmek fiyatlarını artıran iller arasında yer aldı. Ankara’da 200 gram ekmek 8 liraya, İstanbul'da 210 gram ekmek 8 liraya, Dİyarbakır'da 210 gram ekmek 8 liraya, Bursa’da 210 gram ekmek 8 liraya, Kocaeli ve Balıkesir’de ise 200 gram ekmek 7,5 liraya yükseldi. Bu illerde, ekmek fiyatlarına son bir yılda yüzde 50 ile yüzde 60 arasında zam geldi.

TÜRKİYE’NİN EN UCUZ VE EN PAHALI EKMEĞİ NEREDE?

Türkiye’nin en ucuz ekmeği, Bursa’nın Kestel ilçesinde satılıyor. Kestel Belediyesi, 3 yıldır 400 gram ekmeği 1 liradan sofralara ulaştırıyor. Belediye, dönem sonuna kadar ekmeğin fiyatından ve gramajından ödün vermemek için 1000 dönüm alana kendi buğdayını ekiyor. Böylece, hem ekmek kalitesini hem de fiyatını koruyor.

Türkiye’nin en pahalı ekmeği ise, Muğla’nın Marmaris ilçesinde satılıyor. Marmaris’te, 1 Ocak 2024 itibarıyla 200 gram ekmek 10 liradan satışa sunuldu. Bu fiyat, Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı. Marmaris’te ekmek fiyatlarının yüksek olmasının nedeni ise, turizm sezonunun uzun sürmesi ve talebin fazla olması olarak gösteriliyor.

Editör: Ayşegül Yaşar