Tütsü ve büyü için kullanılan tütün daha sonra insanlar tarafından sigara diye kullanılmaya başlandı.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan ve insan sağlığı açısından çok zararlı olan tütünün tarihi yaklaşık 9 bin yıl öncesine kadar gidiyor. Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda eski insanların 9 bin yıl önce tütünü kullandığı belirlendi. Tütün kullanımının bilinen en eski örneği ABD'nin Utah eyaletinde keşfedildi.

İLK KEZ KIZILDERİLİLER TÜTTÜRDÜ

Antik Mısır ve Güney Amerika’daki Maya Hintlileri arasında dini ve resmi törenlerde, büyü ve sihir olarak kurutulmuş bitkiler kullanılırdı. Bu bitkiler arasında tütsü olarak kullanılan tütün de yer alıyordu. Tütsü olarak kullanılan tütün daha sonra insan sağlığını tehdit eden sigaraya dönüştürüldü.

Tütünü ilk olarak, M.Ö. 3000 bin yıllarında Kızılderililer sigara olarak içti. Kızılderililer, ilk yıllarda tütün yaprağına daha sonra da ince kâğıda sararak içmeye başladılar. 

İlerleyen yıllarda endüstri haline gelen tütün birçok ülkenin ekonomisinin de ana kaynağı haline geldi. Bin 881 yılında ABD'de de ilk sigara yapan makinenin patentini James Albert Bonsack aldı.

OSMANLI'YA GELİŞİ

Osmanlı İmparatorluğu tütünle bin 570 yıllarında tanıştı. Denizciler tütünü bir takım hastalıkların tedavisinde kullanılan ve keyif verici bir ilaç olarak tanıttı. 

Tütün ekimöine de Ege kıyılarında başlandı. Bin 700 yıllarının başından itibaren tütünün tüketimi, üretimi ve ticareti yayılmaya başladı. 

4. MURAD YASAKLADI

Osmanlı Padişahı 4. Murad (1609-1649) döneminde tütün içmek yasaklanmış, tütün içenler ise ölümle cezalandırılmıştı.

O tarihlerde Tütün ve kahveyi yasaklanmıştı. 11 yaşında tahta geçen annesi Kösem Sultan'ın elinde 19 yaşında iktidarı alan 4. Murat İstanbul'daki anarşinin nedenini kahvehanelerde buldu ve hepsini kapattı. Kahve ve tütün içilmesini yasakladı. Hatta bu yasak, evleri de kapsıyordu.

İstanbul'daki kahvehaneler yıktırılır ve tütün içenlerin ise öldürülmelerine dair fetva çıkarılır.

70 TÜTÜN ÇEŞİDİ VAR

Diyarbakır’da esnafın hibe lastikleri ile mezar kazıldı Diyarbakır’da esnafın hibe lastikleri ile mezar kazıldı

Dünya Sağlık Örgütü 1982'de 31 Mayıs'ı Dünya Tütüne Hayır Günü ilan etti.
Tütün, Solanaceae familyasının Nicotiana cinsindeki birçok bitkinin adıdır. Başta Nicotiana tabacum ve Nicotiana rustica türleri olmak üzere, dünya genelinde bilinen 70'den fazla tütün türü bulunmaktadır. Tütün endüstrisi birçok ülkelerin ekonomisinin ana kaynağıdır.

Kurutulmuş tütün yaprakları esas olarak sigara ve puroların yanı sıra pipo ve nargilelerde sigara içmek için kullanılır. Ayrıca enfiye, çiğneme ve daldırma olarak da tüketilebilirler.

Tütün, yüksek derecede bağımlılık yapan uyarıcı alkaloid nikotinin yanı sıra harmala alkaloidleri içerir. 

Tütün kullanımı özellikle kalp, karaciğer ve akciğerleri etkileyen birçok kanser türünün gelişiminde yüksek rol alır. Dünya Sağlık Örgütü, 2008 yılında "tütün kullanımını" dünyanın en büyük önlenebilir ölüm nedeni olarak belirlemiştir.

Örgüt, 2022 yılında ise tütünün yaygın kullanımı için "tütün salgını" ifadesini kullanmıştır.

Örgüte göre, dünya genelinde her yıl 8 milyon insan tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Editör: Nazmi Kahraman