Van’da, büyükşehir belediye başkanlığını kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan’ın kesinleşen seçilme hakkı iadesi kararını yine aynı mahkeme yok sayarak, haklarını elinden alındığına dair karar alınca mazbata AK Partili adaya verildi.

Mahkeme Karar

DİYARBAKIR’DA 1 YIL ÖNCE BAŞVURU YAPALDI

Daha önce propagandadan muhkumiyet kararı aldığı için seçme ve seçilme hakkı elinden alınan DEM Parti Van Büyükşehir belediye başkanı seçilen Abdullah Zeydan, 1 yıl önce avukatı Mahsuni Karaman, tarafından Diyarbakır’daki 5. Ağır Ceza Mahkemesine başvuru yapıldı.

“Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız” “Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız”

MAHKEME, 1 YIL ÖNCE MEMNU HAKKINI İADE ETTİ

Mahkeme, Abdullah Zeydan hakkında mahkememizin verdiği yasaklanmış haklarının geri verilmesine, temyiz yoluna baş vurma olanağının bulunduğuna, süresinde temyiz yoluna başvurulmadığı takdirde kararın kesinleşeceğine 4 Nisan 2023 tarihinde karar verdi.

İTİRAZ OLMAYINCA KARAR KESİNLEŞTİ

Abdullah Zeydan’a Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde verilen memnu haklarının iadesi kararına itiraz olmayınca karar, 25 Nisan 2023 tarihinde kesinleşti ve mahkeme kesinleşme tutanağını avukatına teslim etti.

YSK, ADAYLIĞINI KABUL ETTİ

Abdullah Zeydan’ın 31 Mart seçimlerinde Van’da DEM Partiden Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı başvurusunda istenen belgeler ile birlikte memnu hakların iadesi ve kesinleşmiş kararını da YSK’ya teslim etti. Zeydan’ın belge ve evraklarını inceleyen Yüksek Seçim Kurulu, şubat ayında açıkladığı kesin aday listesi ile Zeydan’ın başvurusunu kabul etti.

DİYARBAKIR’A MESAİ BİTİMİNE 5 DAKİKA KALA BAŞVURDU 

31 Mart seçimlerinden 2 gün önceki son mesai gününde mesainin bitmesine 5 dakika kala Adalet Bakanlığı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak, Zeydan’ın memnu haklarının geri alınmasını talep etti. Başsavcılık, daha önce Zeydan’a memnun haklarını iade eden ve itiraz eden olmadığı için kesinleştiren Diyarbakır 5.Ağır Ceza Mahkemesine başvurdu.

MAHKEME, KARARINI YOK SAYDI 

Bakanlığı talebi ile Başsavcılığın başvurması üzerine Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi verdiği kararda, Zeydan hakkında 4 Nisan 2023 tarihinde verilen memnu (yasaklanmış) hakların iadesine ilişkin ek kararın  UYAP üzerinden yapılan incelemesinde, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “görüldü” işleminin yapılmadığı, bu nedenle 04.04.2023 tarihli karar hakkında “kesinleştirme tutanağı” tanzim edilmiş ise de; henüz usulüne uygun bir şekilde “görüldü” işleminin yapılmaması nedeniyle kesinleşmiş bir karardan söz edilemeyeceğini belirtti.

MEMNU HAKLARINI GERİ ALDI

Mahkeme, Başsavcılığın talebinin esastan incelenmesi gerektiği, yeni ek karar almak gerektiğine karar vererek, Zeydan’a daha önce verdiği ve kesinleşen seçme hakkı kararını iptal etti.

VAN’DA MAZBATA AK PARTİYE VERİLDİ

AK Parti Van il başkanlığının il seçim kuruluna başvurması üzerine Van il Seçim kurulu başkanın muhalefet şerhine rağmen oy çokluğu ile mazbatayı AK parti adayına verdi.

DİYARBAKIR BAĞLAR FORMÜLÜ UYGULANDI

Diyarbakır merkez Bağlar ilçesinde 31 Mart 2019 yapılan seçimlerde HDP adayı Zeyyat Ceylan, yüzde 75 gibi farklı bir oy almasına rağmen, Ceylan’ın KHK’lı olduğu gerekçesiyle mazbata AKP’li Hüseyin Beyoğlu’na verilmişti. Bu olay, kamuoyunda, “Bağlar forlümü” olarak siyaset yaşamına yer almıştı.

Editör: Nazmi Kahraman