Nazmi Kahraman

Yaşlandıkça kulakların ve burnun boyutunun artması ve bu yeni dokuların büyümesinin nedeni belirlendi.

Büyükanne ve büyükbabamızın eski fotoğraflarına baktığımızda, genellikle yüz hatlarının yıllar içinde ne kadar büyük ölçüde değiştiğini görürüz. Ancak sorun sadece yeni kırışıklıklar oluşması ve yanaklarının biraz sarkması değil; burunları ve kulakları zaman içinde gözle görülür şekilde büyümüş gibi görünmesi. 

Peki burun ve kulaklarımız neden büyüyor. Bu yüz özelliklerinin boyutu yaşam boyu neden artıyor?.

New York Hempstead'deki Zucker Tıp Fakültesi Klinik Cerrahi Profesörü ve Amerikan Plastik Cerrahlar Derneği'nin Eski Başkanı Dr. Alan Matarasso, livesience.com'a yaptığı açıklamada, kulakların ve burnun 20'li yaşlarda tamamen geliştiğini belirtti.

Hem kulakların hem de burnun altındaki yapıların, kemiklerin ve eklemlerin güçlü ama esnek bir bağ dokusu olan kıkırdaktan yapıldığını kaydeden Matarasso, kıkırdak, yapışkan bir matris içinde asılı kalan ve kolajen ve elastin adı verilen yapısal proteinler ve bir ağ tarafından stabilize edilen, kondrositler adı verilen özel hücrelerden oluştuğunu kaydetti.

''Bağırsaklar alkol üreterek insanları sarhoş edebilir'' ''Bağırsaklar alkol üreterek insanları sarhoş edebilir''

SARKMANIN NEDENİ YER ÇEKİMİ

Matarasso, yaşlandıkça vücudumuzun yeni kolajen ve elastin lifleri üretme konusunda daha az verimli hale geldiğini ve bunun da tüm kıkırdak yapısının zayıflamasına ve gevşemesine yol açtığını söyledi.

Yaşlandıkça kıkırdağı çevreleyen dokuların yapısını da etkilendiğini ve gergin olan yüz dokularının gevşemeye başladığını anlatan Matarasso, yer çekiminin kulak memeleri ve burun ucunun sarkmasına yolaçtığını bildirdi.

Matarasso, kişinin burun ve kulak boyutunun yıllar içinde tam olarak ne kadar değişeceğinin bir dizi genetik ve çevresel faktöre bağlı olduğunu da belirtti.
 

Editör: Nazmi Kahraman