Asgari ücret zammı, 2024 yılında maaşlarını ne kadar alacaklarını merak eden 7 milyonu aşkın çalışanın gündeminde. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün ilk toplantısını yaparak yeni yılın asgari ücretini belirlemek için masaya oturuyor. Komisyonda işçi, işveren ve hükümet temsilcileri yer alıyor. Bu yılki zam oranı, enflasyon, yoksulluk sınırı, vergi indirimi gibi faktörlere bağlı olarak değişecek.

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU BUGÜN TOPLANIYOR

Asgari ücret, Türkiye'de çalışanların en az alabileceği ücreti belirleyen yasal bir düzenlemedir. Asgari ücret, her yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenir. Komisyon, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşur. Komisyon, her yıl aralık ayında en az dört toplantı yaparak yeni yılın asgari ücretini karara bağlar.

Destekleme ücretleri besicilerin hesabına yattı Destekleme ücretleri besicilerin hesabına yattı

Komisyonun ilk toplantısı bugün saat 14.00'te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacak. Toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) temsil edecek. Komisyonun başkanlığını ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yapacak.

TARAFLARIN TALEPLERİ NELER?

Asgari ücret zammı, tarafların talepleri ve beklentileri doğrultusunda şekillenecek. Bu yılki zam pazarlığında, taraflar arasında büyük bir farklılık olduğu görülüyor.

İşçi tarafı, asgari ücretin insan onuruna yakışır bir seviyeye çıkarılmasını istiyor. TÜRK-İŞ, asgari ücretin en az 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı olan 14 bin 25 liradan başlamasını talep ediyor. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, "Asgari ücret, insanca yaşamaya yetecek bir ücret olmalıdır. Açlık sınırından bir pazarlık olmaz. Bu sınırın üzerinden bir pazarlık olacaktır" dedi.

İşveren tarafı ise, asgari ücretin dengeli, istihdamı ve rekabet gücünü koruyucu bir seviyede olmasını savunuyor. TİSK, asgari ücretin hedef enflasyona göre belirlenmesini ve asgari ücret işveren desteğinin artırılarak devam ettirilmesini istiyor. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, "Asgari ücret, işverenlerin maliyetini artırmayacak, işçilerin alım gücünü koruyacak, ekonomik büyümeye katkı sağlayacak bir düzeyde olmalıdır" diye konuştu.

Hükümet tarafı ise, asgari ücretin hem işçilerin hem de işverenlerin beklentilerini karşılayacak bir noktada buluşmasını hedefliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin üçlü mutabakatla belirlenmesini istediklerini belirterek, "Asgari ücret, işçilerimizin refahını artıracak, işverenlerimizin maliyetini dikkate alacak, ekonomimizin büyümesine katkı sunacak bir seviyede olacaktır" ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI YÜZDE KAÇ OLACAK? İŞTE OLASILIKLAR

- Asgari ücrete yüzde 45 zam yapılırsa brüt 19 bin 451 liraya, net 17 bin 533 liraya çıkacak. İşverene maliyeti de yaklaşık 22.855 lira olacak.

- Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılması halinde brüt 20 bin 121 liraya, net 17 bin 104 liraya çıkacak. İşverene maliyeti de yaklaşık 23.641 lira olacak.

- Asgari ücrette yüzde 55 artış yapılırsa brüt 20 bin 791 liraya, net 17 bin 673 liraya çıkacak. Bu durumda işverene maliyeti ise yaklaşık 24 bin 428 lira olacak.

- Asgari ücrette yüzde 60 artışa gidilirse brüt 21 bin 462 lira, neti ise 18 bin 243 lira olacak. İşverene maliyeti de 25 bin 218 lira olarak hesaplandı.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.  Asgari ücret şu an net 11 bin 402 TL. Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş.

ASGARİ ÜCRET NET 11 BİN 402 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Son iki yıldır yılda iki kez zam yapılan asgari ücerete Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, önümüzdeki yıl için tek zam yapılacağını söylemişti. Işıkhan, asgari ücretle ilgili "İlkemiz, her zamanki gibi çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek." ifadelerini de kullanmıştı.

Kaynak: NTV