Çinli bilim insanları, yeniden şarj edilmeden 50 yıla kadar güç üretebilecek bir nükleer pil ürettiler.

Livesience.com'da yer alan habere göre, BetaVolt'un BV100 adı verilen ve 50 yıl şarj edilmeden kullanılabilen mükleer pilin bir madeni paradan daha küçük olduğu kaydedildi.

Güç kaynağı olarak radyoaktif izotop veya nikel versiyonunu içeren teknolojinin, genel satın alma için türünün ilk örneği olacağı ifade edilirken, pilin 15 x 15 x 5 milimetre ölçülerinde ve 100 mikrowatt güç ürettiği kaydedildi.

AKILLI TELEFON VE KALP PİLİ İÇİN KULLANIMI

Çin şirket temsilcileri, pillerin akıllı telefonlarda kullanuılmasının onay gerektirdiğini kaydederek, ''akıllı telefonlar gibi cihazlarda kullanım için onaylanması halinde, gelecek nesil pillerin şarj etme ihtiyacı ortadan kalkacak'' dedi.

Çin şirketi, pillerin akıllı telefonlarda kullanımı için onay gerektiğini söylerken, Florida Üniversitesi bilim insanlarından Juan Claudio Nino da konuya temkinli yaklaşarak, ''Boyutu, nispeten az radyoizotop içerdiği ve gerekli elektriğin yalnızca yüzde 0,01'ini ürettiği anlamına gelir. Kesinlikle kalp pili veya pasif kablosuz sensörün menzilinde. Ancak şu anki haliyle bir cep telefonunu çalıştırmaya yetecek güce sahip değil'' dedi.

PİL ENERJİYİ NASIL ÜRETİYOR

Pıll

Nino, WordsSideKick.com'a yaptığı açıklamada, nükleer pillerin köklü bir teknoloji olduğunu ve ilk olarak 1950'lerin başında geliştirilmeye başlandığını ifade etti.

Radyoaktif izotopların diğer elementlere bozunması sırasında açığa çıkan enerjiden yararlandığını belirten Nino, şöyle dedi:

''Radyoaktif element bozulduğu sürece pil güç üretmeye devam edecek. Betavolt'un pili, radyoaktif nikeli, özellikle verimli bir yarı iletken malzeme olan iki ultra ince elmas plakası arasına sıkıştırarak, radyoaktif bozunma nedeniyle salınan elektronları kullanılabilir bir elektrik akımına dönüştürür.

Bu radyoizotoplar, örneğin uzayda kullanıldıklarında çok az tehlike oluştururlar, ancak güvenli olarak kabul edilmeleri için kalp pili gibi cihazlarda veya gelecekteki akıllı telefonlarda kullanıldığında zararlı radyasyonu emebilecek malzemelerle korumaya ihtiyaç var. Buradaki koruma kritik önem taşıyor çünkü radyoaktif bir şeyin vücuda zarar vermesini istemiyorsunuz.''

2025'TE PİYASAYA SÜRÜLMESİ BEKLENİYOR

Nino, ağır koruma ihtiyacına rağmen nükleer piller, geleneksel lityum iyon pillerden çok daha yüksek bir enerji yoğunluğuna sahip olduğunu kaydederek, şöyle dedi:

''Betavolt, 2025 yılında standart bir cep telefonunun gerektirdiği 2 – 6 W'a çok daha yakın olan 1 watt'lık bir pili piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu arada şirket, bir cihaza yönlendirilen gücü artırmak için pillerini paralel birleştirmeyi önerdi.

Şirket ayrıca nükleer pilin gelecekteki versiyonlarında, bir cihazda iki ila 30 yıl dayanabilen stronsiyum-90, prometyum-147 ve döteryum da dahil olmak üzere farklı nükleer izotopların kullanımını araştırmayı planlıyor.''

James Webb teleskobuna 1.300 ışık yılı uzaklıktaki görüntüler yansıdı James Webb teleskobuna 1.300 ışık yılı uzaklıktaki görüntüler yansıdı


 

Editör: EYYUP KAÇAR