Marion Adası'nda albatrosları canlı canlı yiyen farelerin bombalanacağı bildirildi.

Hint Okyanusu'nun ücra köşesindeki Marion Adası, insan eliyle getirilen istilacı fareler nedeniyle albatroslar için bir kabusa dönüştü. Bu fareler, adanın savunmasız deniz kuşlarına ölümcül bir tehdit oluşturuyor.

Çevreciler, özellikle albatrosları canlı canlı yiyen farelerin, adanın ekosisteminde korkunç bir tahribata neden olduklarını belirtirken, bu tehdidi ortadan kaldırmak için bir plan hazırladı.

''FARESİZ MARİON PROJESİ'' BAŞLIYOR

A L B A T R O S S

Güney Afrika hükümeti ve BirdLife Güney Afrika'nın ortaklaşa yürüttüğü ''Faresiz Marion Projesi'', 2027 kışında devreye girecek. 

Patlamalarla dev kraterler oluşuyor Patlamalarla dev kraterler oluşuyor

Proje kapsamında adaya 660 ton kemirgen öldürücü pelet atılacak ve bu operasyon için 29 milyon dolar toplanması hedefleniyor.

Adanın kış mevsiminde, farelerin en savunmasız olduğu dönemde yapılacak operasyonla, adadaki fare nüfusunun tamamen yok edilmesi amaçlanıyor. 

Operasyon, helikopterler kullanılarak gerçekleştirilecek.

KEDİLER ÇÖZÜM OLMADI

Geçmişte, fare istilasını kontrol altına almak için adaya kediler getirilmişti. Ancak bu çözüm, başka bir felakete yol açmış ve kediler adadaki kuşları avlayarak ekosisteme büyük zarar vermişti. 

Bu kez kullanılacak kemirgen öldürücünün sadece fareleri hedef alması ve diğer yerel canlıları etkilememesi planlanıyor.

Farelerin yok edilmesi, adanın savunmasız deniz kuşları için bir umut ışığı olabilir. Ancak bu zorlu mücadelenin, çevrecilerin dikkatle yönetmesi gereken bir sınav olacağı belirtiliyor.

Yetkililer, Marion Adası'ndaki bu operasyonun, dünyanın izole ekosistemlerini koruma çabalarının ne denli karmaşık ve zorlayıcı olabileceğini bir kez daha gözler önüne serdiğini kaydediyor.

KAYNAK: livesience

Editör: EYYUP KAÇAR