DİMER Grup Yönetim Kurulu 2. Başkanı Yıldız Türk, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tarihinde bir ilke imza atarak, merhum eşi iş insanı Raif Türk adına kreş ve gündüz bakım evi açıyor.

İstanbul’da 1 Mayıs Taksim ablukası: Hangi yollar trafiğe kapatıldı? İstanbul’da 1 Mayıs Taksim ablukası: Hangi yollar trafiğe kapatıldı?

Yapımına Nisan 2023'de  başlanan ve bir süre önce tamamlanan Raif Türk Kreş ve Gündüz Bakımevi'ne ilişkin Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan ve Yıldız Türk arasında  işbirliği protokolü imzalandı. 27 yıllık Diyarbakır OSB tarihinde ilk kez, ağırlıklı kadın çalışanların çocuklarını güvenle bırakacakları bir kreş hizmete sunulacak. 100 çocuk kapasiteli kreşte, 5 derslik, mutfak, yönetim odası, veli bekleme odası, revir ve oyun parkları yer alacak.

DİMER Grup Yönetim Kurulu 2. Başkanı Yıldız Türk, CEGA Medya'ya yaptığı açıklamada, rahmetli eşi Raif Türk'ün vizyonundan hareketle kreş açmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Daha önce eşinin tedavisi için  gittikleri Almanya'nın Bremen kentindeki bir hastanede çalışanların çocuklarını kreşe bıraktıklarını gözlemlediğini söyledi.
Hastane bahçesinde bulunan tek katlı kreşten çok etkilendiğini ifade eden Türk, şunları söyledi:
"Hastane bahçesinde küçük tek katlı bir bina vardı. Sabahları, çalışanlar çocuklarını buraya bırakıyorlardı.Çok etkilendim. Ve bunu Raif Beyle paylaştım. Zaman zaman da konuşuyorduk. Ancak birlikte açmak kısmet olmadı. İş dünyasında da kadın istihdamını artırmak için özellikle OSB'de kreşlere ihtiyaç olduğu konusu hep konuşuldu, tartışıldı. Ama bir türlü hayata geçirilemedi. Ocak 2023'de OSB başkanımız Mustafa Fidan beni ziyarete  geldi ve (OSB'de bir kreş yapar mısınız? Raif amcanın  adını versek) dedi. Hiç düşünmeden evet dedim. Çünkü Raif bey aramızda olsaydı o da yapardı. İlkokul'dan sonra  kreşimiz de olsun dedim. Sevgili eşim Raif beyin çok mutlu olacağına inandığım için, onun vizyonuna sadık kalmak istedim. Böylelikle bir kıvılcım oluştu ve yapmaya karar verdim."

100 ÇOCUK YARARLANACAK

Türk, yapım kararından hemen sonra çalışmaya başladıklarını, milli eğitim müdürlüklerinin daha çok anaokulu yaptıklarını, kreşlerin bu kapsam dışında kaldığını ifade ederek, araştırmaları sonucunda Büyükşehir Belediyesi'nin kentin farklı bölgelerinde bedelsiz hizmet verdiklerini   öğrendiğini kaydetti.
Bunun üzerine Fidan ile Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri  Abdullah Çiftçi'yi ziyaret ettiklerini anlatan Türk, şöyle devam etti:
"Mustafa başkanla birlikte Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri sayın Abdullah Çiftçi'yi ziyarete gittik ve fikrimizi arz ettik. Sevindi, destek vereceğini söyledi. Belediyenin bedelsiz hizmet vermesi çok güzel. Hemen işe  koyulalım derken hepimizi derinden sarsan 6 Şubat depremleri oldu. Daha sonra hızlı bir şekilde çalışmalarımıza başladık.
OSB yönetimi büyük bir özenle çalışmalarını yaptı. Büyükşehir Belediyesi de personel desteği sözü verdi.Onun üstüne ben de binayı inşa ettim. Çocuk sağlığı ve güvenliğini gözeterek  hem iç tasarımı hem de bahçe, park tasarımını tamamladık. Çocukların ihtiyacı olan herşey düşünüldü. mutfağından klimasına, oyun odasına kadar. Herşey tamamlandıktan sonra da protokol ile büyükşehir belediyesine teslim ettik. İdare kısmı belediyeye ait olacak. 36-68 aylık 100 çocuk kapasiteli kreşimizin, 20 Ekim'de eşimin ölüm yıldönümünde sade bir törenle açılışı yapılacak. "


"CİNSİYET EŞİTLİĞİ AÇISINDAN SOMUT BİR ADIM"

 DİMER GRUP olarak bir ilki başlattıklarını, devamının da yapılması dileğinde bulunan Türk, "Daha önce girişimler olmuş, ama OSB'de ilk kez hayata geçirmek bize nasip oldu. Bunun için çok mutluyum. Anneler çalışırken, güven içinde uzmanlar eşliğinde çocuklarını bırakacakları mekanları oldu. Kadın arkadaşlarımız da çocuklarını güvende olduğunu bilerek işlerine gidebilecek" dedi.
Türk, kadınların iş gücüne katılımının artırılması gerektiğini, çocuk bakımının en çok  kadınlara yüklenmesinin, kadının işgücüne katılımını ve işe devam etmesini engelleyen faktörlerin başında geldiğine işaret ederek, "Çalışan kadınlar, anneler evi de idare etmek durumunda. Çocuklarının güvenle bakım hizmeti alabilecekleri bir alan olursa iş verimliliği de artar ve işini bırakmak zorunda da kalmayacak.  Kreş, çocuğun duygusal ve bilişsel açıdan gelişimi için de önemli. Kreş eğitimi cinsiyet eşitliliği için somut bir adım. Kadının özgür ve özgüvenle çalışma hayatını sürdürebilmesine çok önemli bir katkı. 
Biz maden sektöründeyiz. Ağır sanayideyiz. Grubumuzda 50'e yakın farklı görevlerde kadın çalışanımız var." diye konuştu.

RAİF TÜRK İLKOKULU DA AÇILMIŞTI

Diyarbakırlı iş insanı Raif Türk, geçen yıl Bağlar ilçesinde  yaptırdığı yaklaşık bin öğrenci kapasiteli ilkokul törenle hizmete açılmıştı. 35 milyon liraya mal olan Raif Türk İlkokulu’nda, 32 derslik ve dokuz atölye, bir halı saha, iki basketbol ve voleybol sahası, iki çocuk oyun parkı bulunuyor.

Editör: Meral Özdemir