Onlarca yıldır, Amerika'ya gelen ilk insanların 13.000 yıl önce Bering Kara Köprüsü'nden geçtiği düşünülüyordu, ancak yeni bulgular bunları değiştirdi.

Yaklaşık bir yüzyıl boyunca, araştırmacılar 13.000 yıl önce, bu vahşi yolculuğun nasıl gerçekleştiğini bildiklerini düşünüyorlardı. Yapılan son araştırmalar, Amerika'ya gelen ilk insanların, son buzul çağının (yaklaşık 26.500 ila 19.000 yıl önce) en soğuk kısmı olan Son Buzul Maksimumu civarında gelmiş olabileceğini gösteriyor.

Son buzul çağı boyunca, insanlar iki geniş ve tamamen bilinmeyen kıtaya girdiler. Bunlar, Kuzey ve Güney Amerika.

Oregon Eyalet Üniversitesi'nde antropoloji profesörü olan Loren Davis, Clovis First teorisine göre, Amerika'daki her Yerli insanın bu tek iç göçe kadar izlenebileceğini söyledi. Ancak son yıllarda, birkaç keşif, insanların sözde Yeni Dünya'ya ilk başta düşündüğümüzden binlerce yıl önce ulaştığını ve muhtemelen oraya bir iç yoldan ulaşmadığını ortaya koydu.

AMERİKALILAR KİM VE NE ZAMAN GELDİ

livescience.com'da yer alan haberde, genetik çalışmalar, Amerika'ya gelen ilk insanların, yaklaşık 20.000 ila 23.000 yıl önce karışan Eski Kuzey Sibiryalılar ve Doğu Asyalılardan oluşan bir atadan geldiğini gösteriyor. 

Amerikalıların, Clovis'in Beringia'dan geçtiği ve daha sonra buzsuz bir koridordan ya da şu anda Alaska ve Kanada'nın bir parçası olan "kıtasal buz tabakaları arasındaki bir boşluktan" geçtiği düşünülüyordu.

Kuzey Amerika bölgesinde yapılan kazılarda elde edilen bulgular ışığında yapılan açıklamalarda şu görüşlere yer veriliyor:

''"Çıktıktan sonra, muhtemelen mamutlar ve bizonlar gibi megafaunayı ve daha küçük av hayvanlarını avlamak için kullanılan Clovis mızrak ucu olarak bilinen imza niteliğinde bir taş alet taşıyarak Amerika'ya hızla yayıldılar. On yıllar boyunca, ilk Amerikalıların 13.000 yıldan daha erken geldiğini öne sürmek zordu.

Ancak yavaş yavaş, yeni keşifler ilk Amerikalıların gelişinde zamanı geri çevirmeye başladı. 1976'da araştırmacılar, Şili'nin güneyindeki Monte Verde II bölgesini öğrendiler ve radyokarbon tarihlemesinin yaklaşık 14.550 yaşında olduğunu gösterdiler. Arkeologların Monte Verde'nin tarihlendirilmesini kabul etmeleri on yıllar aldı, ancak kısa süre sonra diğer siteler de insanların Amerika'ya geliş tarihini erteledi.

ilk Amerikalılar açık okyanusta kayıkla geçen Pasifik Adalıları değildi, çünkü insanlar yaklaşık 3.000 yıl öncesine kadar Polinezya'ya göç etmediler ve genetik kanıtlar ilk Amerikalıların Polinezyalılarla çok uzaktan akraba olduğunu gösteriyor.

Benzer şekilde, 20 Nature incelemesine göre, genetik çalışmalar, Paleolitik Avrupalıların yaklaşık 000.2021 yıl önce Atlantik'i geçtiğini öne süren "Solutrean hipotezini" dışlıyor.''

Genetik çalışmalara göre, burada eski bir gölde mamutlara bakarken görülen ilk Amerikalılar, Eski Kuzey Sibiryalılardan ve yaklaşık 20.000 ila 23.000 yıl önce çiftleşen bir grup Doğu Asyalıdan geliyor.''

Editör: EYYUP KAÇAR