Amerika'nın New York, Boston ve Miami gibi Büyük Doğu Yakası Şehirleri yerle bir oluyor

Satürn'ün uydusu Enceladus'ta uzaylı yaşam izleri Satürn'ün uydusu Enceladus'ta uzaylı yaşam izleri

Atlantik kıyısındaki büyü şehirler, çökme adı verilen toprak batması ve deniz seviyesi yükselmesi tehlikesi altında. Yapılan araştırmalar, özellikle New York City ve Miami gibi yoğun nüfuslu bölgelerin endişe verici bir hızla çöktüğünü gösteriyor.

FAKTÖRLER İNSAN KAYNAKLI

Bu çökme, buzul çağının etkilerinden, ağır binaların baskısına kadar çeşitli doğal ve insan yapımı faktörlerden kaynaklanıyor. 

Araştırmacılara göre, deniz seviyesi yükselirken, şehirlerin arazisi de çökerek su baskını riskini artırıyor. ABD'de New York dahil Atlantik kıyısındaki şehirler; Boston, Atlantic City, New Jersey; Jacksonville, Florida yılda 5 milimetre batıyor.

Buzul çağından kalma izostatik ayarlamalar, yaklaşık 126.000 ila 11.700 yıl önceki doğal faaliyetlerin de çökme sorununa katkıda bulunduğunu gösteriyor. 

Devasa buz tabakalarının erimesi, kıtanın iç kısmının yükselmesine neden olurken, kıyı bölgelerinde çöküntüye yol açıyor.

Livesience.com'da yer alan habere göre, şehirlerin deniz veya nehir kenarlarına kurulması, doğal su kaynaklarına erişimi kolaylaştırırken, çoğu şehir yumuşak, dengesiz topraklar üzerine inşa edildi. 

Aşırı yeraltı suyu çıkarılması, yer altı kaynaklarının boşaltılması ve büyük binaların ağırlığı, çökme sürecini hızlandırıyor.

MEGA ŞEHİRLERİN TAŞINMASI 

Jakarta gibi bazı Asya şehirlerinin, çökme nedeniyle sürdürülemez hale gelerek taşınma planlarının yapıldığı kaydedilen haberde, çökme sorunlarına çözüm olabilecek bazı çalışmalar üzerinde durulduğu bildirildi.

Çökme ile mücadelede sürdürülebilir su yönetimi ve doğru altyapı planlamasının önemli rol oynadığı, yağmur suyunun toplanması, kanalizasyonun arıtılması ve eski rezervuarların kullanılmasının, yeraltı suyuna olan bağımlılığı azaltabileceği ifade edilerek, ayrıca, şehir planlamacıları ve mühendislerin doğru çökme oranlarını ölçerek altyapıyı güçlendirmesi gerektiği kaydedildi.

Araştırmacılar, deniz seviyesi altına düşmeyle birlikte daha fazla sel tehlikesini beraberinde getireceği ve bu nedenle, çökmeye karşı acil önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Editör: EYYUP KAÇAR