Üzerinde renkli duvar resimlerinin olduğu antik çağı anlatan 4 bin 300 yıllık bir mezar bulundu.

Mısır'ın Başkenti Kahire'nin yaklaşık 20 mil güneyindeki Dahshur'da arkeologlar tarafından Mısır tarihine ışık tutan etkileyici bir keşif yapıldı.

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, arkeologlar tarafından bulunan ve incelenen mezarda dikkati çeken olay renkli duvar resimlerinin olması. Kerpiçten yapılmış mezarın, 4.300 yıl öncesine ait yaşamı canlı bir şekilde tasvir eden sahnelerle dolu olduğıunu anlatan arkeologlar, şöyle dedi:

Satürn'ün uydusu Enceladus'ta uzaylı yaşam izleri Satürn'ün uydusu Enceladus'ta uzaylı yaşam izleri

''Duvarlarda yer alan resimler arasında tahılları döven eşekler, Nil Nehrinde seyreden gemiler ve pazarda satılan mallar gibi günlük yaşamın çeşitli yönlerini gösteren detaylar bulunuyor. Hiyeroglif yazıtlar ise mezarın sahiplerinin kimliği hakkında ipuçları veriyordu: Cenazenin adı Seneb-Neb-Af ve eşi İdet olarak belirlenmişti. Yazıtlar, İdet'in tanrıça Hathor'un bir rahibesi olduğunu ve Seneb-Neb-Af'ın ise kraliyet sarayında çeşitli görevlerde bulunduğunu açıklıyordu.''

Mezar Hjaberi̇çi̇

Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden arkeolog Stephan Seidlmayer, mezarın tasarımı ve buluntuların incelenmesiyle kesin tarihin belirlenebileceğini belirtti. 

Muhtemelen, çiftin Mısır'ın beşinci hanedanının sonları veya altıncı hanedanının başlarında yaşadığının tahmin edildiğini kaydeden Seidlmayer, ''bu dönemde, Mısır'da piramitler hala inşa ediliyordu, ancak daha küçük ölçekteydi'' dedi.

Seidlmayer, mezar kazsının devam ettiğini ve ilerleyen dönemlerde yeni buluntuların ortaya çıkabileceğini ifade ederek,  şöyle dedi:

''Mezar şaftlarının kazılmasıyla birlikte insan kalıntılarının bulunması büyük önem taşıyacak. Bu keşif, antik Mısır'ın günlük yaşamına dair eşsiz bir pencere sunuyor ve gelecek kazılarla daha fazla bilgiye ulaşılması umuluyor.''

KAYNAK: livesience


 

Editör: EYYUP KAÇAR