Yeni asgari ücret rakamının belirlenmesi için çalışmalar sürüyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 11 Aralık’ta yaptığı ilk toplantının ardından bugün ikinci toplantısını gerçekleştirecek. Bu toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri, ekonomik veri ve raporlarını komisyonla paylaşacak. Bu veriler, zam pazarlığının temelini oluşturacak.

Yeni asgari ücret rakamı, doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını etkiliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, komisyonun ilk toplantısında, çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceğini söyledi.

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise, asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Henüz rakam telaffuz etmeyen işçi ve işveren tarafı, sunulacak ekonomik veri ve raporların ardından pazarlığa başlayacak. Zam oranının aralık sonuna kadar belirlenmesi gerekiyor.

Şu anda asgari ücret net 11 bin 402 lira, brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise 15 bin 762 lira 4 kuruş.

TİKAV, kırsalda kadınların eğitimini desteklemeye devam ediyor TİKAV, kırsalda kadınların eğitimini desteklemeye devam ediyor

Yeni asgari ücret rakamları, zam oranlarına göre şöyle oluşacak:

  • Yüzde 35’lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira
  • Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira
  • Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira
  • Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira
  • Yüzde 55’lik zamda ise 17 bin 673 lira olacak.

Kaynak: AA