Dünya'nın gizli kıtası Zelandiya 100 milyon yıl önce süper kıta Gondwana'dan ateş seli içinde koptu

Yeni Zelanda ve Fransa'nın Yeni Kaledonya adalarını içeren Zelandiya'nın ''kayıp kıtası'', ilk kez tam olarak haritalandırıldı.

Maori dilinde Te Riu-a-Māui olarak bilinen Zelandia, ilk olarak 2017'de bir kıta olarak tanındı ve şu anda kaya bileşimini, volkanik aktivitesini ve tortul özelliklerini sınırlarında tam olarak haritalandırılan ilk kıta oldu.

KITA TAMAMEN SU ALTINDA

kıta

Kıtanın neredeyse tamamen su altında olmasına rağmen, Zelanda'nın sadece yaklaşık yüzde 5'i deniz seviyesinden yukarıya bakıyor. 

Livesience.com'da yer alan haberde, genel olarak, Zelanda bölgesinin 1,9 milyon mil kare (4,9 milyon kilometre kare) olduğu tahmin edildiğini belirten bilim insanları 2019'da, güney Zelanda'nın 0,6 milyon mil karelik (1,5 milyon kilometre kare) bir bölgesinin jeolojisini haritalandırdı. Bu bulgular, Zelandiya'nın 60 milyon ila 100 milyon yıl önce süper kıta Gondwana'dan ayrılırken gerildiğini, büküldüğünü ve inceldiğinin belirlendiğini söyledi.

Bilim adamları, Zelandiya'nın Gondwana'dan ayrılmasının kısmen, iki kara kütlesi arasındaki sınırın uzunluğunu kapsayan manyetik lav kayaları içeren dev bir volkanik bölge tarafından yönlendirildiğini de keşfetti.

Jeolojik ve Nükleer Bilimler Limited Enstitüsü'nde (GNS Science) jeolog olan Nick Mortimer yaptığı açıklamada, ''Erimiş magma, kıta pizza hamuru gibi gerilirken ve incelirken çatlaklardan ve çatlaklardan taştı'' dedi. Bu volkanik aktivite de  Zelandiya'nın süper kıta Gondwana'dan ateş seli içinde kopmasına neden olduğunu kaydettiler.

Bilim adamları, Yeni Kaledonya yakınlarındaki deniz tabanından toplanan kaya örneklerinin incelendiğini ve Zelandiya'nın ortasından geçen 100 milyon ila 250 milyon yıllık bir granit omurgasını da tam olarak haritalayabildiklerini ifade etti.

Zelandiya haritasının Yeni Zelanda'nın kaynaklarına, çevresine ve doğal tehlikelerine ışık tutmaya yardımcı olabileceği de belirtildi.

kıta1

Editör: EYYUP KAÇAR