Aynaların sonussuz yansıma yaratıp yaratamayacağı ve fiziksel gerçeklikle kadar örtüştüğü bilim çevrelerinde tartışılıyor

Aynalarla dolu bir salonda, aynaların yansıtıcı fiziği sayesinde kendinizi gerilmiş, ezilmiş ve çoğalmış olarak görebilirsiniz. Bir ayna diğerine yansıyor, o da diğerine yansıyor vb. Sanki sonsuz sayıda devam edebilirmiş gibi görünebilir. Peki birbirine bakan aynalar gerçekten sonsuz yansımalar yaratabilir mi?

Teorik olarak bunu ''evet'' olarak yanıtlayan uzmanlar, WordsSideKick.com'a yaptığı açıklamada, ancak, aynalardaki kusurların bunu fiilen imkansız hale getirdiğini söyledi. 

''İnce gümüş ve alüminyum katmanlarıyla kaplanmış cam gibi günümüzde yaygın olarak kullanılan ayna malzemeleri, her yansımada az miktarda ışık emer. Bu durumda mükemmel bir ayna, mutlaka en güzel görüntüyü yansıtan bir ayna değil, ışığın hiçbirini absorbe etmeden yüzde 100'ünü yansıtan bir ayna anlamına gelir'' diyen bilim insanları, aynaların ışığı ileri geri yansıttığında yansıma yasasına katkıda bulunduklarını söyledi. 

Yansımaların zamanla netliğini kaybettiğini ifade eden Rochester Üniversitesi optik profesörü Julie Bentley, WordsSideKick.com'a şunları söyledi:

''Işık aynaya her çarptığında, tamamı yansıtılmıyor; yalnızca yüzde 90-98'i yansıtılıyor ve geri kalanı emiliyor. Sonuç olarak, daha fazla ışık emildikçe bu yansımalar daha da sönükleşiyor, ta ki bir yansımayı görmeye yetecek kadar ışık kalmayana kadar. Bu nedenle yüz kat derinlikteki yansımanıza el salladığınızda onu görmenin çok zor olduğunu fark edebilirsiniz.''

ON BİNLERCE YASIMA

Utah Üniversitesi'nden elektrik mühendisliği profesörü Rajesh Menon, ışığı minimum düzeyde emen çok iyi aynalarla ''binlerce veya onbinlerce yansıma'' yaratabileceğinizi söyledi. 

Günümüzde hiçbir ayna malzemesinin görünür ışığın yüzde 100'ünü yansıtamadığını anlatan Menon, bunun tek bir dalga boyu veya ışığın ''rengi'' için çok spesifik parametreler altında yapılabileceğini söyledi.

Kaza yapınca kükürt kristalleri ortaya çıktı Kaza yapınca kükürt kristalleri ortaya çıktı

Menon, yansıtılmak veya emilmek yerine bir ortamdan geçen ışığa atıfta bulunarak, ''Bu, tipik olarak, iletilen ışığın 'yıkıcı girişim 'adı verilen bir olgu yoluyla iptal edilmesiyle elde edilir'' dedi.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR