Özgür Ayaydın

Diyarbakır ve Şanlıurfa başta olmak üzere Güneydoğu’nun bazı illerinin yıllık güneşlenme süresinin 3 bin saatin üzerinde yer alması dolayısıyla Güneş Enerjisi Santrali (GES)  açısından Türkiye’nin en cazip yerini oluşturuyor.

TÜKETTİĞİNİN 2 KATI KADAR ÜRETİM 

EPDK'nın 2022 Mart ayındaki kanun değişikliği ile bazı abone gruplarında bu güç 2 katına çıkardı. Bu adım yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından azami düzeyde yararlanılmasının ve güneş enerjisi yatırımlarının daha kolay ve etkin bir şekilde hayata geçirilmesinin önünü açtı.

Bu düzenlemenin ardından İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya başta olmak üzere çeşitli illerde arasında Türkiye’nin gözde şirketlerinden Türk Telekom AŞ (TT) da yer aldığı firmalar yönünü bölgeye çevirdi.

ARAZİ KİRALIYORLAR

Diyarbakır ve Şanlıurfa başta olmak üzere bölgede taşlık arazi kiralayan şirketler, GES kurmak için çalışma başlattı. 

Taşlık arazileri kiralayan şirketler kuracakları güneş tarlaları sayesinde batıdaki fabrika ve tesislerinde tükettikleri enerji veya 2 katı kadar elektrik üretecek.

Ges9.

Diyarbakır'da güneş tarlası kuracak firmalardan bazıları şöyle:

7 BİN DÖNÜM KİRALADI

Türk Telekom AŞ, karbon ayak izini azaltmak ve finansal değer yaratmak amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan Ergani ilçesinin Demirli kırsal mahallesinde 7 bin dönüm araziyi 29 yıllığına kiraladı. Firma, Diyarbakır-Şanlıurfa karayolu bu arazide 224,8 MWe kurulu gücündeki TT Diyarbakır Ergani Güneş Enerji Santrali (GES) tesis edilmesi ve işletilmesi planlanıyor.

6,5 milyar lira değerindeki proje kapsamında 3 milyon 370 metrekatlik alanda kurulacak tesiste, 653 bin 963 güneş paneli ve 45 inverter kullanılacak ve yıllık 158 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılayacak  enerji üretecek.

ISDEMİR

İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. (İsdemir) tarafından Diyarbakır'ın Dicle İlçesi Bağlarbaşı Mahallesindeki  2 bin dönümde 140 MW kurulu gücünde İsdemir Diyarbakır Güneş Enerji Santrali (GES) kurulması planlanıyor. Projenin değeri 4,5 milyar lira olarak hesaplanıyor.

Proje kapsamında 550 Wp gücünde 310 bin 932 adet panel kurulacak.  Santralde yılda yaklaşık 312 milyon kWh elektrik üretilmesi öngörülüyor. Üretilecek olan elektrik İskenderun Demir ve Çelik A.Ş’nin elektrik tüketimi ile mahsuplaşılacak

VBZ'DE KURUYOR  

Diyarbakır’da, başkan duruşmaya gelmeyince tutuklanmış Diyarbakır’da, başkan duruşmaya gelmeyince tutuklanmış

Ergani'nin Usluca Mahallesi sınırları içinde VBZ İnş. Ve Tic. Ltd. Şti. tarafından 20 MW kurulu gücünde Usuluca Güneş Enerji Santrali (GES) ve 10 MWh kapasiteli Elektrik Depolama Tesisi (EDT) kurulması planlanıyor. Projenin değeri 167 milyon TL olarak hesaplanıyor. 

ÇAMLICA ÇINAR'I TERCİH ETTİ

Çamlıca HES elektrik Üretim AŞ, Diyarbakır'ın Çınar İlçesi, Beneklitaş Köyünde 93,450 MWe kurulu gücünde Saves Depolamalı Diyarbakır GES (DGES) kurulup işletilmesi planlanıyor. Yaklaşık 2 milyar 662 milyon lira değerindeki proje kapsamında 178 hektarlık alanda 93,450 MWe kurulu gücünde güneş enerjisi santrali ve 94 MWh kapasiteli Enerji Depolama Tesisi kurulacak.

Kurulacak güneş enerji santralinde 560 Wp gücünde, 233.475 adet, monokristal tip eloksal kaplamalı alüminyum alaşım çerçeveli fotovoltaik panellerin kurulması planlanıyor.

VAREN, ÇERMİK'İ SEÇTİ

Diyarbakır'ın Çermik İlçesi, Örenkuyu Köyü sınırları içinde Varen İnşaat şirketi tarafından 27 MW kurulu gücünde Örenkuyu 1 Güneş Enerji Santrali (GES) ve 27 MWh kapasiteli Elektrik Depolama Tesisi (EDT) kurulması planlanıyor. Projenin değeri yaklaşık 327 milyon TL olarak hesaplanıyor.

ZENKAR SUR'DA KURACAK

Zenkar Nak. İnş. Tem. Güv. Tar. Ve Pet. Ür. Ltd. Şti. bir süre önce, Sur İlçesi, Sati Mahallesi, 801 parsel mevkisinde GES ve enerji depolama tesisi projesi ile ilgili olarak başvuru yapmıştı. Sunulan ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirildi. ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' kararı verildi.

Editör: Özgür Ayaydın