Son aylarda Avrupa'da giderek yayılan ve paniğe yol açan tahtakuruları adı duyulunca dahi bazı insanlarda kaşıntıya yol açar.

BBCTürkçe'de yer alan habere göre, ısırıkları kaşınmaya yol açsa da tahtakuruları genellikle insanların fiziksel sağlığına bir tehdit oluşturmuyor.

Fakat akıl sağlığına yaptıkları etki daha yıkıcı olabiliyor. Bazı insanlar tahtakuruları nedeniyle endişe ve uykusuzluk yaşayabiliyor.

İstanbul’da 1 Mayıs ablukası: Yasaklanan Taksim Meydanında kuş uçmuyor İstanbul’da 1 Mayıs ablukası: Yasaklanan Taksim Meydanında kuş uçmuyor

Aksiyete ve obsesif davranışlar alanında uzmanlaşan klinik psikolog Dr. Heather Sequeira, beynin, belli düşünceler veya imgelerle fiziksel hisleri eşleştirmek konusunda inanılmaz bir yeteneğe sahip olduğunu söyledi.

Kaşınmanın psikoloji temelli olduğunu belirten Sequeira,, ''Tahtakurularını düşünmeye başladığınız anda beyniniz bazı anıları veya böcek ısırmasının yaratacağı rahatsız edici hisse dair imgeleri aktive edip, yüksek farkındalıkla ilişkili nöron örüntülerini aktive edebilir. Bu da cildimizin duyarlığını artırır.''

''TİKSİNEN VE KOKAN DAHA ÇOK KAŞINIYOR''

Dr. Sequeira, tahtakurularından daha çok korkan veya tiksinen kişilerin kaşınmaya yatkın olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

''Hepimizde bir miktar psikojen kaşınma vardır diyerek bunu normalleştirebiliriz. Bir şeyden korkarsak, kaygılanırsak veya tiksinirsek bedenimiz bu ‘tehdidin’ ne olduğunu anlamak için yüksek alarm moduna girer.

Benzer bir şekilde, başka nedenlerden ötürü zaten kaygılı veya stresliyseniz, tahtakurularını düşünmek sizi normal bir zamandakine kıyasla daha çok etkileyebilir.''

TAHTAKURULARI HASTALIĞI ARTIRDI

Dr. Sequeira son aylarda tahtakurusu kaynaklı anksiyete yaşayan hastalarının sayısının yükseldiğini, bunda medyadaki haber sıklığının artmasının da etkisinin olduğunu belirtti.

Son dönemde Paris ve diğer Fransız kentlerinde tahtakurusu vakalarının sayısı artarken, Londra’nın batısındaki bir kütüphane de, döşemelerinde tahtakuruları bulunması nedeniyle geçici olarak kapatıldı.
 

Editör: EYYUP KAÇAR