Antarktika buz tabakasının altında belirlenen 138 yanardağın patlayıp patlamayacağı ile ilgili kesin bilgi verilemiyor.

Livesience'de yer alan araştırmaya göre, Antarktika genelde de en çok uçsuz bucaksız buz ve kar örtüsüyle tanınır. Ancak pek çok insanın farkına varmadığı şey, buzla kaplı cephesinin altında düzinelerce volkanın saklandığıdır. Antarktika'nın 138 yanardağ içerdiği bildirildi.

Barındırdığı yanardağlarla Antarktika'nın Dünya'nın en büyük volkanik bölgesi olarak kabul edildiği belirtilirken, bilim adamları yanardağların ''volkanik olarak aktif olup olmadıklarını ayırt edemediklerini''söyledi.

Şu anda, buzla kaplı kıtada aktif olarak sınıflandırılan yalnızca iki yanardağ bulunduğunu ve bunların da Güney Shetland Adaları'nın bir parçası olan, anakaranın kuzeyinde at nalı şeklindeki bir kara kütlesi olan Aldatma Adası ve Erebus Dağı olduklarını ifade etti.

New York'taki Columbia Üniversitesi Lamont-Doherty Dünya Gözlemevi araştırma bilimcisi olan Conor Bacon, "Scott Adası'ndaki McMurdo araştırma üssünün üzerinde beliren Erebus, en az 1972'den beri sürekli olarak patlıyor" dedi. 
nı        
Erebus Dağı'nın gaz ve buhar bulutları yaydığını ve zaman zaman patlamalar yaşandığını kaydeden Bacon, şöyle dedi:

Ağrı'da 4006 Bilim Fuarı Ağrı'da 4006 Bilim Fuarı

''En ilginç özelliklerinden biri, yüzeyde erimiş malzemenin bulunduğu zirve kraterlerinden birini kaplayan kalıcı lav gölüdür. Bunlar aslında oldukça nadirdir, çünkü yüzeyin asla donmamasını sağlamak için bazı çok özel koşulların karşılanması gerekir.

Kıtada yalnızca iki aktif yanardağ bulunmasına rağmen Antarktika, gazları ve buharları havaya salan volkanik delikler olan fumarollerle doludur. Koşullar uygunsa, bu havalandırma deliklerinden gelen birikim, 10 fit (3 m) yüksekliğe ulaşan fumarolik buz kuleleri olarak bilinen birikintiler oluşturabilir.''

Araştırmacılar, iki aktif yanardağ ve çeşitli fumarollerin yanı sıra kıtadaki diğer yanardağlardan herhangi birinin patlayıp patlamayacağını söylemenin nsor olduğunu kaydetti.
 

Editör: EYYUP KAÇAR