Yurt dışından getirdikleri çakmakları işportada satmaya kalkışan 2 futbolcu 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı.
Günümüzde isteyenin istediği kadar alabildiği çakmaklar, eskiden bu kadar rahat alınamıyordu. 1929 ile 1950 yılları arasında Türkiye'de en kıymetli kaçakçılık ürünleri arasında yer alan çakmaktı. Çünkü Türkiye'de Tekel'in piyasaya sürdüğü çakmaklar dışında çakmak alıp satmak, ithal etmek ve kullanmak yasaktı.
ÇAKMAĞIN BANDROLÜ VARDI
Birinci Dünya Savaşı sonrasında birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de çakmağa vergi geldi. Üretimi ve ithali oldukça zorlaştırılınca da çakmakların fiyatları 10 ile 20 kat arasında arttı.
Bu tarihlerde çakmak ancak vergisi ödenince taşınabiliyordu. Vergisi ödenmeyen çakmaklar kaçakçılığa girer ve suçu da hapisti. Bu nedenle çakmağın vergisinin ödendiğini gösteren bandroller vardı ve çakmağa yapıştırılıyordu. İthal çakmak satışı da yasaktı.
ÇAKMAK SATINCA TUTUKLANDILAR
Kadıköy'de, 1949 yılında Türkiye-Avusturya arasında dostluk maçı yapılır. Avusturya'nın Admira ve Waker takımında oynayan Hahnemann ve Reinhard yanlarında 580 çakmak getirir. Çakmakları işportada satmaya başlayan 2 futbolcu polis tarafından suçüstü yakalanır.
Çakmak ve çakmaktaşı sattıkları için kaçakçılık yapmak suçundan mahkemeye çıkarılan 2 futbolcu 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı.
ÇAKMAĞIN TARİHİ
Çakmak, kibritten önce bulundu. Eskiden taşa çarpıp kıvılcım çıkarmak suretiyle barutu ateşlemede kullanılan alete çakmak adı verilir. Çakmağın çıkardığı kıvılcımlardan ateşi çıkarmak için ağaçların gövdelerinden alınıp kurutulan, kolayca tutuşabilen ve kav adı verilen maddeler kullanılırdı.
Kav taşın üstüne konulur, sol elin baş ve işaret parmağı arasında sıkıştırılmış ve sağ elde bulunan çakmak taşları biribirine vurmak suretiyle çıkan kıvılcımla yanma sağlanırdı. Daha sonraları kav yerine pamuk ipliğiden yapılmış fiiller kullanılmaya başlandı. Çakmak, taş, kav veya fitil, deriden yapılmış, ağzı büzülmüş bir kesede muhafaza edilirdi.
Günümüzde çakmak, daha çok sigara yakımında kullanılmaktadır.
Önceleri benzinli, Sonraları gazlı olan çakmaklar yerine manyetolu çakmaklar kullanılmaya başlandı. İlk çakmaklar 16. yüzyılda icat edildi ve barutu tutuşturmak için ateşli silahlarda kullanıldı.