Bir grup bilim insanının ''dünyanın en eski piramidini Endonezya’da bulduklarını'' açıkladığı makalesini yayımlanması bilim insanlarını böldü.

Hakemli bilimsel dergi Archaeological Prospection'da 20 Ekim 2023 tarihinde bir makale yayımlandı. Makalede, yaklaşık 27 bin yıl öncesine ait dünyanın en eski piramidinin Endonezya'da bulunduğu açıklandı. 

Arkeologlar tarafından Java Adası’nda bulunduğu açıklanan ve 27 bin yıl önce inşasına başlandığı kaydedilen piramidin buluşu bilim insanları arasında farklılıklara yol açtı. Bazı bilim insanları bunun piramid olmadığını söylerken, bazıları da bunun sönmüş bir volkanın üstüne inşa edildiğini düşünmeye başladı.

SONDAJ VE RADAR ÇALIŞMALARIBbc-1

Endonezya’daki Ulusal Araştırma ve İnovasyon Ajansı’ndan (BRIN) bilim insanları, bu yapının İngiltere’deki Stonehenge veya Mısır’daki Giza Piramitleri’nden daha eski olabileceği görüşünde.

Piramid ile ilgili makaleyi kaleme alan jeolojistlerinden Prof. Danny Hilman Natawidjaja  2011-15 yılları arasında bölgede çalışmalar yürütürken toprağın altını incelemek için hem radarlar kullandığını ve sondajlar yapıldığını ifade etti.

BRIN jeolojistlerinden Prof. Natawidjaja, ekibiyle birlikte yaptıkları sondajlarda, tepenin doğal bir tepe olmadığını, katmanlı bir piramit olduğunu tespit ettiklerini velirtti.

Yapının merkezinden toprak örnekleri alındığını ve bu örneklerin organik zenginliğinin buna bir kanıt olduğunu kaydeden Prof. Natawidjaja, yapının ortasında büyük ve birden fazla kata sahip bir oda keşfettiklerini ve bunun ardından bu yapının bir piramit olduğu sonucuna vardıklarını anlatıyor.

Prof. Natawidjaja inşaat ve taş üzerindeki çizimlerin, yapının en azından son taş devrinden beri ayakta olduğunu gösterdiğini de ifade ederek, ''Bu bulgular medeniyetin ve gelişmiş inşaat tekniklerinin erken holosen veya erken neolitik dönemde ortaya çıktığına dair yerleşik inanışları da sarsıyor. Gunung Padang’ın ikinci ve üçüncü katlarını inşa edenlerin sıra dışı taş işleme yetenekleri vardı. Bu, avcı toplayıcı kültüründen çok farklı bir şey'' dedi.

27 BİN YILLIK PİRAMİD

Bbc1

İncelemelerde, inşaatın son buz devrinin sonlarına doğru başladığı belirtiliyor. Bu da en az 16 bin yıl önceye denk geliyor. Fakat bilim insanları inşaat başlangıcının 27 bin yıl kadar geriye götürülme ihtimali olduğunu vurgulıyor.

Yapının merkezindeki kısmın muhtemelen 14-25 bin yıl  arası bir dönemde inşa edildiği, ancak nedense binlerce yıl boyunca terk edildi ve 7 bin 900 ile 6 bin 100 önce bir tarihte inşaata tekrar başlandığı görüşüne yer veriliyor. Daha sonra ise yapının bir kısmının bilinçli olarak üstü kapatıldı, toprağa gömüldü.

Piramit 2 bin ila 1.100 yıl önce arası bir dönemde tamamlandı ve günümüzde de görülen taş teraslar eklendi. Bu yapının atalara tapma törenleri için inşa edildiği düşünülüyor

''PİRAMİD İNŞA GELENEĞİ YOK''

Bulunan yapının piramid olmadığını savunan bilim insanlarından biri de Java Adası’dan Dr. Lutfi Yondri. 

Gömülü bir piramit olduğu iddiasının zorlama olduğunu ve buna dair yeterli kanıt olmadığını savunan Yondri,, ''Endonezya’da piramit inşa etme geleneği yoktur'' dedi.

Dr. Yondri, bunun bir piramit değil, Aydınlanma Dağı’ndaki bu yapının piramidden çok taş teras olma ihtimalinin daha yükse olduğunu kaydetti.

Araştırmada kullanılan toprak örneklerini de sorgulayan Dr. Yondri, kültürel bağlamdan kopuk çıkarımlarda bulunmamak gerektiğini söyledi.

Güney Halka Bulutsusu'nda gizemli yapı ortaya çıkarıldı Güney Halka Bulutsusu'nda gizemli yapı ortaya çıkarıldı

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Öte yandan hakemli bilimsel dergi Nature’a bir e-posta gönderen Archeological Prospection Eş Editörü, Tennessee Devlet Üniversitesi’nden arkeolojik jeofizikçi Eileen Ernenwein, Yayım Etiği Komitesi’nin yönergeleri uyarınca bir soruşturma başlatıldığını açıkladı..

Prof. Natawidjaja ise bir soruşturmaya gerek olmadığını, ekibinin tüm etik standartlara uyduğunu ve bulgularının yayımlanmadan önce dokuz ay boyunca her türlü teste tabi tutulduğunu bildirdi.

Kaynak: BBCTürkçe