Diyarbakır'ın kayıp yüzünü gösteren bu fotoğraf karesi, 1950'lerden günümüze uzanan adeta bir zaman yolculuğu gibi.

Diyarbakır'ın kalbi, bir zamanlar böyle atıyordu... Bu siyah beyaz fotoğraf, 1950'li veya 1960'lı yıllarda, şehrin hafızasına kazınmış bir anı donduruyor. Dağkapı Meydanı ve Emirgan Çay Bahçesi'nin canlılığı, Yalova Oteli'nin ihtişamı ve Dağkapı Burcu'nun asaleti, o günlerden bugüne birer zaman tüneli gibi uzanıyor.

Peki, bu eşsiz manzara nasıl kayboldu? Fotoğrafta görünen Emirgan Çay Bahçesi'nin yerini şimdi yeraltı çarşısı alırken, tarihi Yalova Oteli 1975'te yıkılarak yerine Diyarbakır Diş Hekimliği Fakültesi inşa edildi. Zamanla değişen ve dönüşen şehir, bu tarihi dokuyu modern yapıların gölgesinde bıraktı.

Diyarbakır'dan bir fotoğrafın hikayesi

Bu nostaljik kare, Diyarbakır'ın efsanevi fotoğrafçısı Adil Tekin'in objektifinden. Yıllar sonra, fotoğrafçı Sedat Aslan'ın dokunuşuyla renklenen bu anı, geçmişle bugün arasında köprü kuruyor. 

İçkale'deki Artuklu Sarayı (Virantepe) ve Hz. Süleyman Camii'nin minaresi, o zamanlar şehre bambaşka bir hava katıyordu.

Bugün aynı açıdan bakıldığında b u görüntüyü yakalamak imkansız. Yükselen binalar, bu eşsiz manzarayı tarihin tozlu sayfalarına gömdü. Ancak bu fotoğraf, Diyarbakır'ın geçmişine duyulan özlemi ve şehrin geçirdiği değişimi gözler önüne seriyor.

Diyarbakır İlk Evim Arsa Projesi'nin planı açıklandı Diyarbakır İlk Evim Arsa Projesi'nin planı açıklandı


 

Kaynak: diyarbakırnostalji