Diyarbakır'daki iş çevrelerinin geçtiğimiz aylarda hayal kırıklığı yaşadığı hızlı tren projesi ile ilgili yeni bir gelişme oldu.

Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'a gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Diyarbakır-Elazığ arasında saatte 200 kilometre hızla faaliyete geçecek olan hızlı tren ile ilgili açıklamada bulundu.

Birçok sektörde Diyarbakır'ın, Güneydoğu Anadolu'nun en büyük ihracat merkezlerinden biri olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, hızlı tren hattı için etüd çalışmalarına başladığı sözünü de verdi. 

Bakan Uraloğlu'nun açıklamasıyla yeniden gündeme gelen hızlı tren ile ilgili bir süre önce Ankara'da hiç beklenmedik bir durumla karşılaşmıştı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin merkezi konumunda olan Diyarbakır yıllardır otoban ve yüksek hızlı tren projelerinin getirilmesini beklerken, yıllarca iktidar partisinin temsilcileri her fırsatta bu hizmetlerin gerçekleştirileceğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ancak, otoban ve hızlı trenle ilgili adım atılmadı.

Bu projelerin gerçekleştirilmesiyle kadim kentin ''makus talihinin'' değişeceği düşünülüyordu. 

Sabırsızlıkla yapılması beklenen bu projeyle, Diyarbakır'ın turizmden hak ettiği payı almasını sağlayacak turistlerin kente gelişini kolaylaştıracak, üretilen ürünlerin de çok kısa sürede büyükşehirlerin yanı sıra yurt dışına ihracat yapılacak limanlara ulaştırılması sağlanacak.

Diyarbakır için hayati öneme sahip bu projeyle ilgili AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil ve Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Fidan'dan oluşan Diyarbakır heyeti, Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattını Malatya, Elazığ üzerinden Diyarbakır'a kısa zamanda getirilmesi için Ankara'da Türkiye Cumhuriyetı Devlet Demir Yolları (TCDD) Genel Müdürü Hasan Pezük'ü ziyaret etti. 

Geçtiğimiz ağustos ayında yapılan görüşmede, hızlı trenin Diyarbakır'a daha erken ulaştırılmasını isteyen heyete, Sivas-Malatya-Elazığ-Diyarbakır hızlı tren hattı projesinin bugüne kadar hazırlanmadığı yanıtı verilmesi adeta hayal kırıklığı yaratmıştı.

Diyarbakırlılar ve iş çevreleri, uzun yıllar siyasilerin gündeme getirmesine rağmen bir türlü gerçekleşmeyen projenin en kısa sürede hayata geçirilmesini  bekliyor.