Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli kültürel geleneklerinden biri olan taziye yemeği uygulaması, ekonomik nedenlerle Mardin'de sona erdiriliyor. Diyarbakır’da daha önce benzer bir karar alınmasının ardından Mardin Valiliği ve İl Müftülüğü de harekete geçti.
Kent genelinde taziye evlerinde yemek ikramlarının kaldırılması için kapsamlı bir çalışma başlatıldı.
TAZİYE YEMEĞİ EKONOMİK YÜK OLUYOR
Türk kültürünün önemli bir parçası olan taziye yemekleri, özellikle Güneydoğu illerinde üç gün boyunca sürüyor. Ancak bu gelenek, birçok yas sahibini ciddi ekonomik zorluklarla karşı karşıya bırakıyor. Bazı aileler, taziye yemeği masraflarını karşılamak için kredi çekiyor ya da borçlanmak zorunda kalıyor.
Bu durumun önüne geçmek amacıyla Mardin Valiliği ve İl Müftülüğü tarafından bir dizi toplantı ve değerlendirme süreci başlatıldı. Uygulamanın kaldırılmasına yönelik ilk toplantı, İl Müftülüğünde yapıldı.
VALİLİKTEN İLK ADIM
Toplantıya Vali Yardımcısı Osman Çelikkol, İl Müftüsü Dr. Enver Türkmen, Artuklu, Kızıltepe, Yeşilli, Derik ve Mazıdağı ilçe kaymakamları ile beş ilçe müftüsü ve kanaat önderleri katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Osman Çelikkol, taziye yemeklerinin israfa dönüştüğüne dikkait çekerek şu ifadelere yer verdi:
''Taziyeye gelenlere yemek ikram etme adetinin önüne geçmek için çeşitli faaliyetlerin yürütülmesi gerekiyor. Müslüman bir toplumda taziyeye gelenlerin yemek beklentisi içinde olmaması gerektiği bilincini kazandırmamız şart.''
KANAAT ÖNDERLERİ DE DESTEKLİYOR
Toplantıya katılan kanaat önderleri de uygulamanın hem dini hem de toplumsal açıdan daha uygun olduğunu belirtti.
İsrafın önüne geçilmesi, yas sahiplerinin ekonomik yükten kurtulması ve taziyelerin daha sade bir şekilde yapılması için alınan kararı desteklediklerini dile getiren kanaat önderleri Mardin'deki uygulamanın, bölgedeki diğer illere de örnek olmasını istedi.
Yetkililer, halkın da sürece destek vermesi halinde gelenekte köklü bir değişikliğin sağlanabileceğini belirtti.