Bankalararası piyasada dolar/TL, bugün 29,0010 seviyesini görerek rekor kırdı. Dolar/TL, saat 12.00 itibarıyla 29 sınırında işlem görüyor. Euro/TL ise 31,21 seviyesinde bulunuyor. Döviz kurlarındaki yükselişte, ABD'de güçlü istihdam verileri ve Fed'in faiz artırım beklentileri etkili oldu.

Dolar/TL, geçen hafta yüzde 1,5 değer kazanarak 28,84'ten kapanmıştı. Euro/TL ise yüzde 1,4 artışla 30,96'dan haftayı tamamlamıştı.

Kredi kartlarına 4 ayrı kısıtlama geliyor Kredi kartlarına 4 ayrı kısıtlama geliyor

ABD'DE İSTİHDAM VERİLERİ SÜRPRİZ YAPTI

Döviz kurlarındaki yükselişte, ABD'de açıklanan istihdam verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi etkili oldu. ABD'de tarım dışı istihdam, kasımda 199 bin kişi artarak piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. İşsizlik oranı da yüzde 3,9'dan yüzde 3,7'ye geriledi.

Bu veriler, ABD ekonomisinin güçlü bir performans sergilediğini ve Fed'in faiz artırımına gidebileceğini gösterdi. Fed'in bu hafta yapacağı toplantıda faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor ancak bankanın gelecek yıl faiz artırımına başlayabileceği ihtimali arttı.

FED'İN FAİZ KARARI BEKLENİYOR

Analistler, bu hafta Fed'in faiz kararının yanı sıra ABD'de açıklanacak enflasyon verilerinin de piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor. ABD'de yıllık enflasyonun yüzde 3,6 artması bekleniyor. Enerji sektöründe yaşanan arz kesintilerinin enflasyonu yukarı yönlü baskıladığı ifade ediliyor.

Analistler, dolar/TL'de 29 seviyesinin psikolojik direnç konumunda olduğunu, bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 29,50 ve 30 seviyelerinin gündeme gelebileceğini kaydediyor. Dolar/TL'de destek seviyeleri ise 28,50 ve 28 olarak görülüyor

Editör: Ayşegül Yaşar