Japonya 750 Milyon Dolarlık dev proje ie dünyanın en güçlü süper bilgisayarını inşa edecek.

Japonya, bilim ve teknoloji dünyasında çığır açacak bir adım atarak, 2025 yılında dünyanın en güçlü süper bilgisayarını inşa etmeye hazırlanıyor. ‘Zeta sınıfı’ olarak adlandırılan bu bilgisayar, mevcut en hızlı makinelerden tam 1.000 kat daha hızlı olacak. İnşaatı 750 milyon dolardan fazla bir maliyetle tamamlanması beklenen dev projenin, 2030 yılına kadar faaliyete geçmesi planlanıyor.

BİLİMDE YENİ BİR ÇAĞ: ZETAFLOPS NEDİR?

Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (MEXT) tarafından yapılan açıklamada, bilgisayarın, saniyede bir sekstilyon işlem yapabilme kapasitesine sahip olacağı belirtildi.

Günümüzün süper bilgisayarları, exaFLOPS sınırını yeni aşmışken, zetaFLOPS düzeyine ulaşmak, bilimsel araştırmalarda devrim niteliğinde yenilikler getirecek. Yapay zekanın hızına ayak uydurmayı hedefleyen Japonya, bu teknolojiyle bilim dünyasında öncü olmayı amaçlıyor.

21 NÜKLEER SANTRAL GÜCÜNDE BİR DEV!

Böylesine devasa bir güce sahip bir süper bilgisayarı çalıştırmanın kolay olmayacağını belirten bilim insanları, böyle bir makinenin 21 nükleer santralin üreteceği enerjiye eşdeğer bir güce ihtiyaç duyacağını öngörüyor. Bu da, mühendislerin önündeki en büyük zorluklardan biri olarak dikkati çekiyor.

FUGAKU'NUN HALEFİ

Yapılacak yeni süper bilgisayarın, Japonya'nın daha önce dünya lideri olan Fugaku süper bilgisayarının yerini alacağını ifade eden bilim insanları, ''Fugaku Next olarak adlandırılan yeni makine, Japonya'nın teknoloji devleri RIKEN ve Fujitsu tarafından geliştirilecek. Eğer her şey plana uygun giderse, Fugaku Next, dünyanın en güçlü süper bilgisayarı olarak tarihe geçebilir'' dedi.

BİLİM VE TEKNOLOJİDE DÖNÜM NOKTASI

Japonya’nın bu büyük adımı, sadece bilim dünyasında değil, küresel teknoloji yarışında da dengeleri değiştirecek gibi görünüyor.

Evrenin en büyük sırlarından biri çözülüyor! Evrenin en büyük sırlarından biri çözülüyor!

Yapay zeka ve süper bilgisayarların geleceğini şekillendirecek bu proje, bilim dünyasında merak ve heyecan uyandırmaya şimdiden başladı.

KAYNAK: Livesience
 

Editör: EYYUP KAÇAR