GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanlığı, kuruluşunun 34'üncü yıl dönümü dolayısıyla bölgede yürütülen çalışmaları derledi.

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'ın yer aldığı 9 ili kapsan GAP, çok sektörlü, sürdürülebilir insani gelişmeye dayalı, bölgenin rekabet gücünü artırmayı, ekonomik ve sosyal bütünleşmeyi güçlendirmeyi hedefleyerek, entegre bir bölgesel kalkınma projesi olarak uygulanıyor.

“Türkiye, gelir eşitsizliği sıralamasında dördüncü” “Türkiye, gelir eşitsizliği sıralamasında dördüncü”

Tarım, sanayi, enerji, ulaştırma, eğitim, sağlık, kırsal ve kentsel altyapı yatırımlarıyla bölge halkının yaşam kalitesi ve refah düzeyinin yükseltilmesi hedeflenen GAP ile bölgede planlanan 22 barajdan 18'i, 19 hidroelektrik santrali ile sulama şebekesinden 14'ü tamamlanarak faaliyete girdi. Bölgede 34 yılda 518 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretildi.

SULAMA VE BATAJLARDAKİ DURUM

GAP Eylem Planı'na göre sulama inşaatlarının yüzde 72'si tamamlanma aşamasına gelirken, enerji yatırımlarının ise yapımı süren Silvan Barajı ve HES Projesi'nin tamamlanmasıyla yüzde 94'e yaklaşması hedefleniyor.

Projenin hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi amacıyla da bölgeye yapılan yatırımlar, son 20 yılda düzenli şekilde artırıldı.

GAP Bölgesi yatırımlarının ülke içindeki payı 2001'de yüzde 5'lere kadar düşerken son 20 yılda artarak yüzde 15 seviyelerine yaklaştı.

Güneydoğu illeri, GAP yatırımlarının da katkısıyla ihracatını 28'e katladı. Bölgede 2000 yılında 503,5 milyon dolar olan ihracat, 2023'te 14 milyar doları aştı.

Bölge illerinden özellikle gıda, tekstil ve sanayi ürünleri gibi birçok sektörde Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine ihracat yapılıyor.

GAP BKİ Başkanı Dr. Hasan Maral, GAP kapsamındaki yatırımların, bölgedeki istihdama da önemli katkılar sunduğunu söyledi.

Şu an 14 milyar doları aşan bir ihracat rakamına ulaştıklarını kaydeden Maral, ''Bugün itibarıyla çok ciddi ölçekte yatırımların yapıldığını görmekteyiz'' dedi.

Editör: EYYUP KAÇAR