Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu, memur maaşlarına yapılan zamlara ilişkin Konak YKM önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamanın yapıldığı alanda, “Sefaleti kabul etmiyoruz. İnsanca yaşama yetecek ücret istiyoruz”  yazılı pankart taşınırken sık sık, “Sefalete teslim olmayacağız”, “Savaşa değil emekçiye bütçe”, “İnsanca bir yaşam istiyoruz” sloganları atıldı. Çok sayıda kamu emekçisinin katıldığı eylemde basın açıklamasını  KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş yaptı.

İktidar yılın başından itibaren enflasyon hedefini kademe kademe 2,5 kat artırıp, yılın sonunda “Bu hedefin 0,23 puan altında kaldık” diyerek herkesle dalga geçtiğini ifade eden Karakaş, 2024 yılına temel ihtiyaçlara zam yağmurlarıyla girdiklerini belirtti. Karakaş, “Bu koşularda Ocak 2024 itibari ile altı aylık enflasyon farkı (yüzde 29,78) artı toplu sözleşme artışı (yüzde 15) ile maaşlarımızın toplamda yüzde 49,25 artacak olması büyük bir müjde gibi sunuluyor. Oysa bu ‘müjde’ koskoca bir yalandan ibarettir.  Çünkü ücretlerde enflasyon oranında artış demek dünyanın her yerinde sıfır zam demektir” dedi.

‘EMEKLİ AYLIĞIMIZA YANSIMAYACAK’

Yaşanan gerçek hayat pahalılığının “suni TÜİK rakamları” ile yarı yarıya düşük gösterildiğini belirten Karakaş,  bu durumun emekçilerin cebinden çalmaya devam etmek olduğunu ifade etti. Karakaş, “Nitekim bugün aldığımız maaşlar,  elimizdeki bordrolar yıllardır sürdürülen bu soygun düzenini ispatlamaktadır.  Buna göre:  Eşi çalışmayan, 2 çocuklu, en düşük kamu emekçisi maaşı eş ve çocuk yardımı dahil 32 bin 835 TL’de, ortalama kamu emekçisi maaşı ise yine eş ve çocuk yardımı dahil 35 bin TL’de kalmıştır.  Üstelik 2023 yılı temmuz ayında geçilen ‘yeni maaş rejimi’ ile bu tutarların 12 bin TL’si ‘ilave seyyanen ödenek’  ortalama 5 bin TL’si ise ‘ek ödeme’ adı altında taban aylığa yansıtılmayacak tutarlardır. Kısacası cebimize giren maaşın yarısı emekli aylığımıza yansıtılmayacaktır” diye konuştu.

‘DOLAYLI VERGİLER KALDIRILSIN’

“Yoksullukta, sefalette eşitlenmek değil, hak edilen refahta birleşmek istiyoruz” diyen Karakaş, taleplerini şöyle sıraladı:

"* Öncelikle tüm kamu emekçilerine bugün için brüt 12 bin 147 TL olarak verilen ilave seyyanen ödeneğin taban aylık katsayısına dâhil edilmesini istiyoruz.

* Ardından en düşük kamu emekçisi maaşının eş, çocuk, kira ve ulaşım gibi yardım kalemleri ile yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını istiyoruz.

* Ekonomik büyümeden hakkımıza düşen refah payının verilmesi için düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir.

* En düşük emekli aylığının net 18 bin 700 TL’ye çıkarılmasını istiyoruz.

Adalet Bakanı açıkladı: Urfa ve Van’da da kurulacak Adalet Bakanı açıkladı: Urfa ve Van’da da kurulacak

* Ücret gelirlerine uygulanan vergi oranı yüzde 10 olarak sabitlenmeli ve temel tüketim maddelerine uygulanan dolaylı vergiler kaldırılmalıdır.

* Emekçilerin yol ücretleri karşılanmalı ve öğlen yemekleri ücretsiz verilmelidir.

* Bütün kamu emekçilerine hayat pahalılığı tazminatı verilmesi için yasal düzenleme yapılmalıdır.”

Kamu emekçileri açıklamanın ardından maaş bordrolarını yakarak yaşananları protesto etti.

Editör: Nazmi Kahraman