Yeni bir araştırmaya göre, Kızıl Gezegen'in bu rengi, kuru koşullarda değil, aksine geçmişteki sulak ortamlarda gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşmuş olabilir. Bu bulgu, Mars'ın geçmişteki yaşam potansiyeli hakkında heyecan verici yeni soruları gündeme getiriyor.

Yıllardır bilim insanları, Mars'ın kızıl renginin, gezegenin yüzeyindeki demir minerallerinin paslanması sonucu oluştuğuna inanıyordu. Ancak bu paslanmanın, gezegenin sularını kaybettikten sonra kuru koşullarda meydana geldiği düşünülüyordu.

"Nature Communications" dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, bu yaygın kanıyı tamamen değiştirdi.

Brown Üniversitesi'nden gezegen bilimci Adomas Valantinas liderliğindeki ekip, Mars'ın kızıl renginin, ''ferrihidrit'' adı verilen su içeren bir demir oksit ile daha iyi eşleştiğini ortaya koydu. Bu da Mars'ın bu rengi, milyarlarca yıl önce, gezegenin mavi okyanuslara sahip olduğu dönemde almış olabileceği anlamına geliyor.

LABORATUVAR ORTAMINDA MARS TOZU ÜRETİLDİ

Araştırmacılar, Mars'ın yörüngesindeki uzay araçlarından ve yüzeyindeki keşif araçlarından elde edilen verileri kullanarak, laboratuvar ortamında gerçekçi bir Mars tozu kopyası üretti.

İleri teknoloji ürünü bir öğütücü makine ile insan saçının yüzde biri büyüklüğünde tanecik boyutlarına sahip bu tozun, uzay araçlarıyla aynı yöntemlerle analiz edildiğini belirten bilim insanları, ''sonuçlar, Mars tozunun ferrihidrit ile yakından eşleştiğini gösterdi'' dedi.

Bilim insanları, bu bulgunun, Mars'ın geçmişteki yaşanabilirlik potansiyeli hakkında önemli ipuçları sunduğunu ifade ederek, ferrihidritin oluşumunun, sıvı suyun varlığına ve soğuk, ıslak, oksitleyici koşullara işaret ettiğini söyledi.

Mars'ın, mevcut çöl durumuna geçmeden önce, mikrobiyal yaşamın gelişebileceği potansiyel ortamlara sahip olduğunu gösterdiğini kaydeden bilim insanları, şunları söyledi:

Yapay zekada 2026'da kıyameti mi geliyor? Yapay zekada 2026'da kıyameti mi geliyor?

''Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve NASA'nın Mars'a yönelik gelecek görevleri, bu keşfin daha da derinlemesine incelenmesine olanak sağlayacak. Özellikle, NASA'nın Perseverance gezgini tarafından toplanan ve Dünya'ya getirilecek olan Mars örneklerinin analizi, tozun ferrihidrit içeriğini ve Mars'taki suyun tarihi hakkında daha kesin bilgiler sunacak.''

ESA'nın TGO ve Mars Express proje bilimcisi Colin Wilson, ''Mars'ı kırmızı yapan şeyin ne olduğunu daha derinlemesine araştırmamızı sağlayacak sonuçları heyecanla bekliyoruz'' dedi.

Kaynak: livesience