İstanbul’da 1 Mayıs Taksim ablukası: Hangi yollar trafiğe kapatıldı? İstanbul’da 1 Mayıs Taksim ablukası: Hangi yollar trafiğe kapatıldı?

Lavabo tıkanıklığında hemen hemen her evde kullanılan lavabo açıcıları, zıt bir kimyasal maddeyle birlikte kullanıldığında patlamaya neden olabiliyor.

 Uzmanlar, lavabo açıcıların ‘sodyum hidroksit’, bilinen adıyla 'kostik' olduğunu ve kendi kendine patlamayacağını belirterek, “Kostik, yani sabunun ham maddesidir.  Ama çok kuvvetli yakıcı ve dağlayıcıdır. Bu kimyasal madde, paketlerin içinde topuzlu iğne başı gibi boncuk şeklindedir. Bunu biz zıt bir kimyasal maddeyle bir araya getirirsek çok şiddetli kimyasal tepkime olur. Tepkime sonucunda ısı açığa çıkar, toksik gazlar açığa çıkar ve yakıcılığı dağlayıcılığı daha şiddetlenebilir.” uyarısında bulundu.

Lavabo açıcının tıkanan lavaboya konularak üzerine yaklaşık yarım metre uzaktan kaynar su dökülerek kullanılması gerektiğini belirten uzmanlar, sodyum karbonat ya da sodyum bikarbonatın daha düşük riskli kimyasallar olduğunu kaydettiler.

Editör: Meral Özdemir