Bir dönem yakın arkadaş olarak bilinen Türk Sineması'nın iki önemli yönetmeni Nuri Bilge Ceylan ile Zeki Demirkubuz'un uzun yıllardır görüşmediği biliniyor. Geçtiğimiz gün HaberTürk programına konuk olan Demirkubuz, Ceylan ile arasındaki soğukluk hakkında konuştu.

Romantik video gel de geliyor Romantik video gel de geliyor

CEYLAN: “YOUTUBE KANALI AÇARSA İYİ EDER”

Ceylan ise, Demirkubuz’un açıklamalarına sessiz kalmadı ve X (Twitter) hesabından bir paylaşımda bulundu.

Ceylan, “Ne söylerse söylesin cevap vermeyeyim diyordum, ama bu üslup karşısında ne yazık ki bu artık mümkün değil. Kendine şimdiden bir YouTube kanalı açarsa iyi eder. Yakında…” diye yazdı.

ZEKİ DEMİRKUBUZ, NURİ BİLGE CEYLAN İÇİN NE DEMİŞTİ?

2006 yılında "Kader" adlı filminin Antalya Film Festivali'nde En İyi Film ödülünü aldığı törende Nuri Bilge Ceylan'ın bayıldığını hatırlatarak "Hiçbir zaman söylendiği gibi çok yakın arkadaş değildikAç kalsam ekmek parası isteyeceğim biri değildi. Ama işte Semih Kaplanoğlu gibi ya da başka arkadaşlar gibi görüştüğüm bir arkadaştı. Ama ben midem bulanınca uzaklaştım ama ilişkimiz kopmadı" dedi.

Demirkubuz sözlerine şöyle devam etti "İklimler'in kurgusu sırasında çok çiğ hareket yaptı. O onu çekti. Ben Kader'i çektim. O sene kader ağlarını Antalya Film Festivali'ne ördü. En İyi Film ödülünü 300 bin liraya çıkardılar. 230 bin dolar. Dünyada eşi yok. Ödül töreninin açıklanacağı gün otelin lobisinde otururken bu geldi, böyle havalı havalı, gevrek gevrek...

Jüride de Cannes'dan birisi var bunun arkadaşı. Hatta orada bunun espirisi oldu. Keyfi yerinde diye benimle de konuşuyor, geldi masamıza oturduk sohbet ettik."

"Aynı akşam yapımcısı, karısı, kendisi, tören sırasında önümüze oturdular, hiç konuşmadılar benimle. Ebru iki gün önce Kader'i izlediğinde allak bullak olduğunu söyledi, aramız iyiydi. Neyse geldiler, konuşmuyor. Arkasından seslendim bakmadı bile. Bir derdi vardır dedim. İki tane ödül aldı çıktı. Sonra her şeyin üstüne yemin ediyorum bir tane bile Kader'e bir şey yok. Bizim zaten beklentimiz de kalmadı. Tam böyle en iyi film ödülü açıklanmadan önce Ceylan pat diye bayıldı. Kaldırdılar, hatta ben de yardım etmeye çalıştım" ifadelerini kullandı.

"O GÜNDEN İTİBAREN KONUŞMADI"

Demirkubuz "Törenden sonra 'İyi misin?' demek için aradım. Konuşmak istemedi ve günden itibaren konuşmadı. İki gün sonra Mis Sokak'ta yüz yüze geldik 'İyi misin?' dedim. Yüzünü çevirdi. Bir tane tokat atmak istedim" dedi.

Nuri Bilge Ceylan'nın kendisiyle neden konuşmadığını bilmediğini belirten Demirkubuz "Çok yakınındaki akrabasına sordum. Cannes Film Festivali aleyhinde konuştuğum için benimle konuşmadığını söyledi. Cannes Film Festivali'nin muhtarı mısın, nesin sen?" şeklinde konuştu.

Türk sinemasının iki önemli ismi arasındaki gerginlik, sinema dünyasında da yankı uyandırdı. Bazı sinemacılar, Ceylan ve Demirkubuz’un barışmasını umut ederken, bazıları da bu tartışmanın sinemaya zarar vereceğini belirtti. Ceylan ve Demirkubuz’un arasındaki sorunun nasıl çözüleceği ise merak konusu.

Editör: Ayşegül Yaşar