Özgür Ayaydın

Yaklaşık 40 yıl önce Güneydoğu Anadolu Bölgesinde geniş tarım arazilerine sahip Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Siirt ve Mardin'deki köylere elektrik ulaştırılmasının  ardından sulu tarıma yönelen üreticiler, pamuk ve mısır ekimine başladı.

 O dönem enerji fiyatının yüksek olmaması veya enerji bedelini ödememeleri dolayısıyla yüksek gelir elde ettikleri için bu ürünlerin ekimine devam eden yaklaşık 65 bin çiftçi, 10 yıl önce TEDAŞ'ın özelleştirimesinin ardından bir anda karşılarınde Dicle Elektik A.Ş'yi  buldu.

'Karanlıktaki çocuklara bir ışık yakmak istiyorum'  'Karanlıktaki çocuklara bir ışık yakmak istiyorum' 

GAP kapsamındaki barajların sulama kısmının tamamlanmaması ve ardından elektrik fiyatında çok büyük artiş dolayısıyla geliri düşen çifçilerden bazıları enerjiyi kaçak olarak kullanmaya başladı.  Kaçak kullananların elektriğinin kesilmesi üzerine tarladaki ürünlerinin kurumasınadan endişe duyan çifçiler tepkilerini karayollarını ulaşıma kapatarak, protesto ediyor.

Dicle Elektik A.Ş'nin yaptığı denetimlerinde karşı karşıya gelen ekipler ile köylüler arasında sık sık yaşanan ve ağır yaralanmalarla dahi sonuçlanan kavgalar,  yaz aylarındaki haber bültenlerinden eksik olmuyor. 

Son 10 yıldır devam eden sıkıntı sulama dönemi olan bu aşırı sıcak günlerde Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin kırsalına sıkıntılı günler yaşanmasına neden oluyor.

- ''Köyün elektriğini kesmek suçsuz vatandaşın cezalandırılmasıdır''

Üreticiler, kaçak kullanımı engellemek için yapılan kesitiler dolayısıyla köylerde yaşayanlar ile kaçak elektrik kullanmayan üreticinin 45 dereceyi aşan sıcakta mağdur edildiğini işaret ederek, ''Suç bireyseldir. Köyün elektriğini kesmek suçsuz vatandaşın cezalandırılmasıdır. Barajların sulama projelerinin tamamlanmasıyla sorun çözülür. Hükümetten acilen sulama projelerini tamamlamasını istiyoruz.'' ifadelerini kullandı.

- Sulama projelerinin tamamlanması sorunu çözer

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas ise, özellikle tarımsal alanda yoğun elektrik kullanımından dolayı sistemde çökme tehlikesi oluştuğunu söyledi.

Tarımsal sulama nedeniyle bazı bölgelerde enerji tüketiminde yıllık yüzde 50'ye varan artış yaşandığını aktararak, '' Dicle Elektrik saha ekipleri, şebekeleri stabil tutabilmek adına yoğun bir çaba sarf etse de bölgedeki ani ve yüksek tüketim artışı, enerji dağıtım şebekelerinde kalıcı hasara neden oluyor. GAP sulama projesinin bir an evvel tamamlanması bölgenin tarımsal sulamada nefes almasına destek sağlayacaktır.'' dedi.