Bingöl’ün Genç ile Diyarbakır’ın Lice ilçeleri sınırlarındaki Sarım Havzası, endemik bitki türleri ve sadece bu bölgede yaşayan ‘Batman Bantlı Çöpçü Balığı’ ile de bilinmektedir. Yapılacak bir Hidroelektrik Santrali (HES) biyolojik çeşitliliği olumsuz etkileyeceği gibi üretimi de durduracaktır.

‘HES ÜRETİMİ DE DURDURACAK’

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç TBMM’ye verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Sarım Havzası; Bingöl, Diyarbakır, Batman illerimizin çevre ikliminin belirlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Sarım Havzası’nda yaklaşık 60 köy bulunmaktadır. Bölgede tarım ve hayvancılık, balıkçılık, arıcılık, turizm, sebze üretimi ve farklı bitki üretimi yapan aileler vardır. Sarım Havzası, endemik bitki türleri ve sadece bu bölgede yaşayan ‘Batman Bantlı Çöpçü Balığı’ ile tanınmaktadır. Bölgede yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali (HES), biyolojik çeşitliliği olumsuz etkileyeceği gibi üretimi de durduracaktır. Genç İlçe Müdürlüğünüzde 16 Aralık 2020 tarihinde yapılan toplantıda bölge halkı konu ile ilgili olumsuz görüş beyan etmiştir. Buna rağmen yapılması planlanan HES ile ilgili ÇED olumlu raporu verilmiştir. Daha sonra köylülerce açılan karşı davada mahkeme oybirliği ile “keşif” kararı almıştır. Doğal çeşitliliği bozmadan elektrik üretmek mümkün iken alternatif yöntemlerin neden uygulanmadığı merak edilmektedir. Doğayı tahrip eden HES’ler, dünya çapında elektrik üretimi için kullanılan en ilkel yöntemlerden biridir.”

‘SARIM HAVZASI’NDA YAPILMASI PLANLANAN HES’İN İPTALİ İLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMANIZ OLACAK MIDIR?’

Kılıç’ın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanmasını istediği sorular ise şunlar:

“1.Türkiye genelinde proje aşamasında olan HES sayısı kaçtır? Halihazırda HES yapılması planlanan illerimiz hangileridir?

Bahçeli DEM Parti’nin kapatılmasını istedi Bahçeli DEM Parti’nin kapatılmasını istedi

2.Sarım Havzası’nın doğal su kaynaklarının, HES kapsamında 49 yıl süreyle bir şirkete devredildiği iddiaları doğru mudur?

3.Mahkeme süreci devam ederken şirket ile sözleşme mi yapılmıştır? Su kaynakları hangi şirkete ne kadar bir ücret karşılığında satılmıştır?

4.Sarım Havzası’nda yapılması planlanan HES’in iptali ile ilgili bir çalışmanız olacak mıdır? ÇED raporu hazırlanırken köylülerin görüşleri neden alınmamıştır?

5.Sarım Havzası’nın doğal su kaynakları ve biyolojik zenginliğinin korunması amacıyla Doğal Sit Alanı ilan edilmesine ilişkin bir çalışmanız olacak mıdır?”

'KÖYLÜLERİN GEÇİM KAYNAĞI YOK OLACAK'

Sonuç alıncaya kadar konunun takipçisi olacaklarını belirten Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin ise  “Söz konusu bölgenin aslında doğal sit alanı olması gerekir. HES'le enerji elde etmek istiyorlar ama bu enerjiyi 10 rüzgar tribünü veya 20 dönümlük bir güneş paneliyle elde edebilirler. Böyle bir alternatif varken HES neden yapılıyor? 60 köy bu projeden olumsuz etkilenecek. Dere yatağı kuruyacak ve köylüler susuz kalacak. Bölgede tarım, hayvancılık, balıkçılık, arıcılık, turizm, sebze üretimi ve farklı bitki üretimi yapılıyor. Köylülerin geçim kaynağı yok olacak ve orada yaşam bitecek. AK Parti'nin HES projeleri ekolojik olmayan yatırımlardır dolayısıyla ekonomik olarak da bir fayda sağlamayacaktır. Lütfen bu doğa katliamına artık bir dur diyelim. Bir Cenneti daha Cehenneme çevirmeyelim.” dedi.

Editör: Nazmi Kahraman