Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye genelindeki okullarda bazı yerlerde “sınıf annesi” adı altında görevlendirilen velilere yönelik olarak resmi bir uyarı yayınladı. Bakanlık, bu kişilerin sınıflarda çeşitli faaliyetlerde bulunarak velilerden aidat topladığı, ders araç-gereci temini için para talep ettiği ve zaman zaman derslere müdahil olduğu yönündeki şikayetlere dikkat çekti.

MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Zarife Seçer tarafından valiliklere gönderilen yazıda, bu kişilerin ayrıca öğrencilerin görüntülerini kaydettikleri ve bunları sosyal medyada paylaştıkları belirtildi.

 Yazıda, öğretmen dışındaki kişilerin eğitim ortamlarına müdahalesinin eğitimin niteliğini bozduğu ve pedagojik ilkelere aykırı durumlar oluşturduğu kaydedildi.

Çocuğunu okula göndermeyen veliye günlük 15 lira ceza Çocuğunu okula göndermeyen veliye günlük 15 lira ceza

Yazıda, “Valiliğinizde okullarda sınıf annesi ve benzeri adlar altında mevzuatta yer almayan uygulamalara mahal verilmemesi, bu konuda okulların uyarılması ve gerekli tedbirlerin alınmasını hususunda gereğini rica ederim.” ifadelerine yer verildi.

SINIF ANNESİ UYGULAMASI NASIL TEPKİ ÇEKİYORDU?

Sınıf annesi uygulaması, hem destekleyenler hem de karşı çıkanlar arasında tartışmalara neden oluyordu. Sınıf annelerinin “öğretmenin önüne geçtiği” eleştirilerine karşı bazı veliler ve öğretmenler okuldaki işleri kolaylaştırdığı için sınıf anneliği uygulamasını destekliyordu. Ayrıca bazı sınıf annelerinin, Öğretmenler Günü’nde pahalı hediyeler almak için yüksek miktarlarda para toplaması, öğretmenlerden kendi çocuklarına özel ilgi beklemesi, veliler arasında gruplaşma yaratmaları da eleştiriler arasındaydı. Son olarak bir öğrencinin sınıf annesiyle tartışması gündem olmuştu. “Ben bu sınıfın sınıf annesiysem her şeyi bilmek zorundayım” diyen veliye, öğrencinin “Sınıf annesi sanki dünyanın ağası” diye cevap verdiği videoya tepki yağmıştı.

Editör: Ayşegül Yaşar