Bulgaristan'da bir çiftçi, Nova Varbovka köyünde tarlasını sürerken, beklenmedik bir şekilde Roma dönemine ait iki mezarı keşfetti. 

Tarlasını sürdüğü sırada sert bir cisme rastlayan Bulgar köylü toprağı kazdığında, mezarlara rastladı. Durumun yetkililere bildirilmesi üzerine araştırma yapan arkeologlar, Kuzey Bulgaristan'da bulunan bu iki büyük mezarın, MS 3. yüzyılda yaşamış zengin Romalı toprak sahiplerine ait olduğunu belirledi.

KADIN, ERKEK VE ÇOCUĞA AİT MEZARLAR

Her iki mezarın da tuğladan yapıldığını, duvarların sıvayla kaplı ve büyük bir kireçtaşı levha ile örtüldüğünü belirleyen arkeologlar, büyük mezarın içinde mücevherler, madeni paralar, seramik ve cam kaplarla birlikte iki yetişkinin kalıntılarının bulunduğunu ve bu yetişkinlerin, ölüm sırasında yaklaşık 45 ila 60 yaşlarında olan bir erkek ve bir kadına ait olduğunu söyledi.

Daha küçük olan diğer mezarda ise, 2-3 yaşlarında bir çocuğun iskeleti ve nadir bir bronz madalyonun bulunduğunu kaydeden arkeologlar, madalyon, Roma imparatoru Caracalla'nın MS 214'te Küçük Asya'daki Bergama'ya yaptığı ziyareti tasvir etiğini kaydetti.

Mezarların kireç taşlarıNIN, MS 2. yüzyılda imparator Trajan tarafından kurulan Nicopolis ad Istrum'un yakınındaki bir taş ocağından geldiğinin belirlendiğini kaydeden arkeologlar, bu durumun ölenlerin Nicopolis ad Istrum bölgesiyle bağlantılı olabileceğini belirtti.

Veliko Tırnovo Bölge Tarih Müzesi'nden arkeolog Kalin Chakarov, Caracalla madalyonunun, mezarlardaki kişilerin Küçük Asya kökenine işaret edebileceğini ve bu durumun Nicopolis ad Istrum'un çoğunlukla Küçük Asya'dan gelen yerleşimciler tarafından inşa edildiği gerçeğiyle uyumlu olabileceğini söyledi.

GÖZYAŞI TOPLAMA ŞİŞELERİ

Chakarov, bu hipotezi doğrulamak için DNA ve diğer analizlerin yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Chakarov, mezarlıkta ölülerin yaşamları boyunca kullandıkları nesnelerin yanı sıra, ölümden sonraki yaşamda onlara eşlik edecek olan cam boncuk ve altından yapılmış mücevherlerin yanı sıra, MS 200 ile 225 yılları arasına tarihlenen altı adet madeni para, bir lamba, bir deri ayakkabı ve üç "lacrimaria" adı verilen gözyaşı toplama amaçlı küçük şişe gibi objelerin bulunduğunu ifade edereki, ''Bu, 3. yüzyılın ilk yarısından kalma hüzünlü bir aile hikayesi gibi görünüyor" dedi. 

Biribirlerini koklayarak bilgi aktarımı yapıyorlar Biribirlerini koklayarak bilgi aktarımı yapıyorlar

Yeni keşfedilen mezarlıkla ilgili çalışmaların devam edeceğini ifade eden Chakarov, bölgede yaşamış olabilecek bu insanları araştırmayı planladıklarını söyledi.

Kaynak: livesience

Editör: EYYUP KAÇAR