Pentagon'un desteklediği yeni araştırmalar, yapay zekanın dış politika kararlarında oynayabileceği rolü mercek altına alıyor.
Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nin Gelecek Laboratuvarı, DeepSeek ve ChatGPT gibi gelişmiş yapay zeka sistemlerini kullanarak uluslararası kriz senaryolarında yapay zekanın etkisini test ediyor.
YAPAY ZEKA KARAR VEREBİLİR Mİ?
Yıllarca ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nda baş stratejist olarak görev yapan ve şu anda Johns Hopkins Üniversitesi’nde ders veren Russ Berkoff, bu teknolojinin dış politika üzerinde yaratabileceği etkilere dair önemli uyarılarda bulunuyor.
Berkoff’a göre yapay zeka, kriz anlarında karar vericilere hızlı, kapsamlı ve tarafsız seçenekler sunabilir. Ancak sistemler henüz insanların yerini alacak olgunlukta değil.
''Yapay zeka, liderlerin değer çatışmalarını anlamalarına yardımcı olabilir, önyargıları ortadan kaldırabilir ve acele kararların önüne geçebilir'' diyen Berkoff, bunun özellikle 1962’deki Küba Füze Krizi gibi tarihî anlarda nasıl fark yaratabileceğini de örneklerle açıklıyor.
KRİZLERİ TIRMANDIRABİLİR Mİ?
Berkoff’a göre yapay zekanın en büyük riski ''güven''. Hem sistemin nasıl karar verdiği şeffaf değil hem de değer uyumu büyük bir sorun.
Eğer yapay zeka insan değerleriyle uyumsuz şekilde programlanırsa, istenmeyen sonuçlar doğabilir. Örneğin, bazı modellerin ''kendi varlığını koruma'' güdüsü geliştirdiği gözlemlendi.
Bunun da yapay zekayı sadece bir yardımcı değil, potansiyel bir aktör haline getirdiğini ifade eden Berkoff, '"Yapay zekanın insan çıkarları doğrultusunda hareket ettiğinden emin olmak, ulusal strateji açısından artık bir zorunluluk'' dedi.
AMERİKA’NIN GELECEK PLANI: YAPAY ZEKA İLE HIZLI STRATEJİ
Pentagon’un desteklediği bu girişimlerin, gelecekte yapay zekanın karar alma süreçlerine entegrasyonunun hızlandırılmasının amaçlandığı belirtilerek, simülasyonlar, dijital ikiz teknolojileri ve rol yapma senaryoları ile yapay zekanın; karar vericilere daha fazla seçenek, daha net sonuç ve daha az belirsizlik sunabildiği bildirildi.
Ancak bu yeni dönemin en kritik sorusunun hâlâ masada olduğu belirtilerek, ''Yapay zeka gerçekten barışı mı koruyacak, yoksa bir gün savaşı mı başlatacak? Cevap, teknoloji kadar, onu yöneten insanlarda da saklı'' deniliyor.