Ağrı'da 4006 Bilim Fuarı Ağrı'da 4006 Bilim Fuarı

Geleneksel Tiangan Dizhi astronomik takvimiyle ilgili 2 bin yıllık yeni bir göksel takvim keşfedildi.

Çin'in güneybatısında bulunan 2.000 yıllık bir mezar içerisinde, geleneksel Tiangan Dizhi astronomik takvimine ait olduğu düşünülen 23 adet dikdörtgen tahta parçası keşfedildi.

livesience'de yer alan haberde, yaklaşık bir inç genişliğinde ve 4 inç uzunluğunda olan Her bir tahta parçalarının Çin astronomik takvimiyle ilişkilendirilmiş karakterler içeriyor. Bu karakterler, antik bir takvim sistemi olan Tiangan Dizhi'yi temsil ediyor.

Mezarda bulunan 23 tahta parçasının, geçmiş yılları temsil ettiği düşünülüyor. Ayrıca, mezarın içinde 600'den fazla kültürel eserin yanı sıra yüksek statülü bir kişinin gömüldüğüne dair kanıtlar da b ulundu.

Uzmanlar, bu tahta parçalarının nasıl çalıştığı veya bir takvimde nasıl kullanıldığı konusunda kesin bir bilgiye sahip olmadıklarını belirtiyorlar. Ancak, bu parçaların belirli yılları işaretlemek için kullanılmış olabileceği düşünülüyor.

Los Angeles'taki Griffith Gözlemevi'nin yöneticisi Ed Krupp, bulguların Tiangan Dizhi takvimine benzeyen ahşap parçaların, belirli yılları işaretlemek için kullanılmış olabileceğini belirtti.

Bu keşifin, antik Çin'deki göksel takvim uygulamaları ve Çin kültürü üzerindeki etkileri açısından oldukça önemli ve ilginç olduğu kaydedilirken. göksel takvimin işlevi ve bu tahta parçalarının kesin kullanım amacı hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiği bildirildi.

Editör: EYYUP KAÇAR