Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı dini takvime göre, 2024 yılında üç aylar 12 Ocak Cuma günü başlayacak. Üç ayların ilk kandili olan Regaip Kandili ise 11 Ocak Perşembe gecesi idrak edilecek. Regaip Kandili, Recep ayının ilk cuma gecesine denk gelir. Regaip Kandili, Allah'ın rahmet, mağfiret ve bereketinin bol olduğu bir gecedir.

REGAİB GECESİNİN ANLAMI NEDİR?

Regaib gecesi, Kur'an'da saygı gösterilmesi gereken ve hadislerde oruç tutulması tavsiye edilen, Recep ayı içerisinde bulunan günlerden birisidir. Hz. Peygamber'in Regaib gecesinde ana rahmine düştüğü bilinir. Receb ayının ilk perşembe günü oruç tutup gecesinde Regaib namazı adıyla ibadet edilir.

REGAİP KANDİLİ'NİN ANLAMI VE FAZİLETİ

Regaip, Arapça bir kelime olup, "ragibe" kökünden gelir. "Ragibe" kelimesi, "arzulamak, istemek, talep etmek" anlamlarına gelir. Regaip ise, "ragibe"nin çoğuludur. Regaip, "Allah'ın rahmet ve mağfiretine mazhar olmak için yapılan dualar" anlamına gelir. Regaip Kandili, Allah'ın rahmet ve mağfiretine nail olmak için dua ve ibadet edilen bir gecedir.

Regaip Kandili'nin bir diğer önemi de, Hz. Peygamber'in (s.a.v) ana rahmine düştüğü gecedir. Bu gecede, Allah'ın en sevgili kulu ve habibi olan Hz. Muhammed'in (s.a.v) dünyaya gelişinin habercisi olmasıdır. Bu gecede, Hz. Peygamber'e (s.a.v) salat ve selam getirmek, onun hayatını ve sünnetini öğrenmek ve yaşamak büyük bir fazilettir.

Regaip Kandili, aynı zamanda, Kur'an-ı Kerim'de saygı gösterilmesi gereken ve hadis-i şeriflerde oruç tutulması tavsiye edilen, Recep ayı içerisinde bulunan günlerden birisidir. Recep ayı, Allah'ın ayı olarak nitelendirilir. Bu ayda yapılan ibadetlerin sevabı kat kat artar. Bu ayda, Allah'a yakınlaşmak, günahlardan arınmak, tövbe etmek, hayır ve hasenat yapmak, sadaka vermek, zikir, dua ve istiğfar etmek, Kur'an okumak, namaz kılmak gibi ibadetlere daha çok önem vermek gerekir.

REGAİP KANDİLİ'NDE NASIL İBADET EDİLMELİDİR?

Regaip Kandili'nde yapılması gereken ibadetler şunlardır:

- Regaip Kandili'nde oruç tutmak sünnettir. Bu oruç, Recep ayının ilk perşembe günü tutulur. Bu orucun sevabı çok büyüktür. Bu oruç, hem bedeni hem de ruhi arınmaya vesile olur.

- Regaip Kandili'nde namaz kılmak müstehaptır. Bu namaz, Recep ayının ilk perşembe gecesi kılınır. Bu namaz, 12 rekattir. Her rekatta Fatiha'dan sonra 3 İhlas, 1 Fatiha okunur. Namazdan sonra 70 defa "Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed" denir. Sonra şu dua edilir:

"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim, senin rızık verdiğin iftarı yaptım. Beni bağışla, bana merhamet et. Şüphesiz sen, bağışlayan, merhamet edensin."

- Regaip Kandili'nde Kur'an-ı Kerim okumak, zikir, dua ve istiğfar etmek çok sevaptır. Bu gece, Allah'ın rahmet ve mağfiretine nail olmak için dua ve ibadet edilmelidir. Allah'ın affına, lütfuna ve ihsanına sığınılmalıdır. Günahlardan tövbe edilmeli, hayır ve hasenat yapmaya niyet edilmelidir. Allah'tan hayırlı bir ömür, sağlık, huzur, bereket, hidayet, iman, ihlas, takva, salih amel, salih evlat, salih eş, salih dost, salih komşu, salih ümmet, salih devlet, salih millet, salih insanlık, salih alem dileyerek dua edilmelidir.

- Regaip Kandili'nde, Hz. Peygamber'e (s.a.v) salat ve selam getirmek, onun hayatını ve sünnetini öğrenmek ve yaşamak çok önemlidir. Bu gece, Hz. Peygamber'in (s.a.v) dünyaya gelişinin habercisi olan bir gecedir. Bu gece, Hz. Peygamber'e (s.a.v) olan sevgi, saygı ve bağlılığı artırmak için bir fırsattır. Bu gece, Hz. Peygamber'in (s.a.v) şefaatine nail olmak için dua etmek gerekir.

- Regaip Kandili'nde, aile, akraba, dost, arkadaş, komşu, kardeş, öğrenci, öğretmen, iş arkadaşı, meslektaş, vatandaş, mümin, insanlık ve aleme hayır dua etmek, onlarla irtibat kurmak, onlara iyilik yapmak, onların haklarını gözetmek, onlara selam vermek, onları ziyaret etmek, onlara hediye vermek, onlara yardım etmek, onlarla helalleşmek, onlardan özür dilemek, onları affetmek, onlarla barışmak, onlarla sevgi, saygı, hoşgörü, anlayış, kardeşlik, dostluk, vefa, sadakat, merhamet, şefkat, adalet, hakkaniyet, emanet, ahlak, edep, nezaket, zarafet, güzellik, iyilik, hayır, hasenat paylaşmak gerekir.

2024 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

11 Ocak Perşembe: Regaib Kandili

12 Ocak Cuma: Üç Ayların Başlangıcı

6 Şubat Salı: Mirac Kandili

24 Şubat Cumartesi: Berat Kandili

11 Mart Pazartesi: Ramazan Başlangıcı

5 Nisan Cuma: Kadir Gecesi

Diyarbakır ve Güneydoğu'da 11. Yeşilay Bisiklet Turu düzenlendi Diyarbakır ve Güneydoğu'da 11. Yeşilay Bisiklet Turu düzenlendi

9 Nisan Salı: Arefe

10 Nisan Pazartesi: Ramazan Bayramı (1.Gün)

11 Nisan Salı: Ramazan Bayramı (2.Gün)

12 Nisan Çarşamba: Ramazan Bayramı (3.Gün)

15 Haziran Cumartesi: Arefe

16 Haziran Pazar: Kurban Bayramı (1.Gün)

17 Haziran Pazartesi: Kurban Bayramı (2.Gün)

18 Haziran Salı: Kurban Bayramı (3.Gün)

19 Haziran Çarşamba: Kurban Bayramı (4.Gün)

7 Temmuz Pazar: Hicri Yılbaşı

16 Temmuz Salı: Aşure Günü

14 Eylül Cumartesi: Mevlid Kandili

Editör: Ayşegül Yaşar