Ayşegül Yaşar /Özel Haber

Diyarbakır İçkale'de yeralan ve bir asır önce banka binası olarak yapılan yer, cephaneliğe ve daha sonra da eğitim birimi olarak kullanıldı.

Diyarbakır kentinin başlangıç noktası olarak kabul edilen İç Kale’de bulunan Amida Höyüğü’nün M.Ö 6.000'de yerleşim gördüğü belirlendi. 

cephanelik

Tarih boyunca yönetim merkezi olarak kullanılan kente, ilk defa M.Ö 3.000 yılında Hurriler Döneminde bir kale yapıldığı düşünülüyor. İç Kale’de müze kompleksi olarak kullanılan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyonu yapılmış, Adliye A, Adliye B, Jandarma, Karargâh, Cephanelik, Saint George Kilisesi, Vakıflar Müdürlüğü, Defterdarlık, Eski Cezaevi, 7. Kolordo Komutanlık yapıları ile birlikte ayrıca, Hz. Süleyman Cami ve 27 Sahabe Türbesi, Amida Höyüğü – Artuklu Sarayı, Artuklu Kemeri ve Aslanlı Çeşme gibi bu şehrin önemli değerleri bulunuyor.

BANKA OLARAK YAPILDI

cephanelik111

Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti

Bankacılık mazisinin köklü olduğu Diyarbakır'da, İçkale'de yer alan ve şuan idare ek binası olarak kullanılan yer 1906 yılında Ziraat Bankası Dairesi olarak inşa edildi. Zıraat Bankası'nın yanı sıra 1930'larda da kentteki iş insanları tarafından Diyarbakır Bankası kuruldu. 

İçkale'de uzun süre hizmet veren Zıraat Bankası'nın bulunduğu yer ile içkale'nin içinde yer alan binalar Cumnhuriyet döneminde farklı amaçlarla kullanıldı. 

Zıraat Bankası'nın içkaleden çıkmasıyla bina bir süre cephanelik olarak kullanıldı, daha sonra da Müze Eğitim Birimi olarak kullanılmaya başlandı. Günümüzde de ek idare hizmet binası olarak kullanılmaya devam ediyor.

cephanelik maNMŞET123

Bina ile ilgili arşiv kayıtlarında; ''İçkale'de Atatürk Müzesi'nin biraz gerisinde yer alan cephanelik binası; plan ve mimari bakımdan Atatürk Müzesi binasına benzemektedir. Kaynaklarda Ziraat Bankası Dairesi olarak inşa edildiği yer almaktadır. 1906 yılında Ziraat Bankası Dairesi olarak inşa edilmiştir. Yapı kare planlı inşa edilmiş ve bodrum ile beraber üç katlıdır.''

Editör: EYYUP KAÇAR