Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti

Ferit Aslan

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin Ergani ilçesindeki köy yollarının yapımı ile ilgili yaptığı 231 milyon liralık ihaleyi önce iptal etti, 4 gün sonra iptal kararını iptal etti. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ergani ilçesine bağlı bazı mahallelerin yollarını sathi kaplama ve işi için 11 Aralık 2023 tarihinde ihaleye çıktı. Açık ihale usulu ile yapılan ihalenin yaklaşım maliyeti 194 milyon 344 bin lira iken, sınır değeri ise, 138 milyon 267 lira olarak belirlenmişti. 

-35523 FİRMA KATILDI

İhaleye 23 firma katılırken, 7 firma sınır değerinin altında fiyat verdiği için elendi. 16 firma ise, 231 ile 232 milyon arasında fiyat verdi. İhaleyi 231 milyon 113 milyon teklif veren bir firma kazandı. 

KAMU ZARARA MI UĞRATILDI MI? 

İhalede 16 firmanın birbirine yakın fiyatlar vermesi gündeme gizli olması gereken yaklaşık maliyetinin önceden belediyeden sızdırıldığı ve firmaların organize şekilde teklif vererek maliyete yükselttiği iddialarına neden oldu. Yaşanan tepkiler üzerine kamuyu zarara uğrattığı belirtilen ihale 22 Aralık tarihinde iptal edildi. 

-356

4 GÜN SONRA İPTALİ İPTAL ETTİLER

Tepkiler üzerine iptal edilen ve kamuyu yaklaşık 100 milyon zarara uğrattığı iddia edilen ihale ile ilgili 4 gün sonra skandal bir karar verildi. Daha önce iptal edilen ihale için veriler iptal kararı bu kez iptal edildi. Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım ve Alt yapı Koordinatör Daire başkanı Kendal Okuducu tarafından imzalanan iptalin iptal kararında şöyle denildi:

“11.12.2023 tarihinde gerçekleşen 2023/1242558 IKN'li Ergani ilçe Sınırlar Dahilinde Mahalle Yollarında Toprak işleri, Sanat Yapılar ve Üst Yapı( Sathi Kaplama, Parke) Yapımı için 22.12.2023 tarihinde idaremize bütün tekliflerin reddedilmesi sebebiyle ihalenin iptali yönünde karar alınmış ve iptal karan ihaleye teklif veren tüm isteklilere tebliğ edilmiştir. İdaremizce yapılan yeniden değerlendir neticesinde iptal edilen kararın ardından ihalenin 2024 yılı içerisinde yeniden gerçekleşmesi süresinin hesaplanması (ilana çıkılması) dosyaların incelenmesi, komisyon kararının alınması, sözleşmeye davet vs neticesinde iki aylık bir süreye tekabül edeceği, bunun da mevcut ihalede gelen tekliflerin çok üzerinde olacağı öngörüsüyle; 4734 sayılı Kamu hale Kanunun Temel ilkeler Başlık 5. Maddesinde belirtilen ‘idareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini,  uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakları verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur." düzenlemesi gereği söz konusu ihale iptal kararının geri alındığı ve ihale işlemlerinin yeniden devam edeceği hususunda; Gereğini rica ederim.”

Editör: Ferit Aslan